Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na tradycyjne potrawy w Łódzkiem. Te regionalne dania to klasyka gatunku. Przepisy gospodyń z regionu

mk
[sc]Pierogi z Głowna[/sc]Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-01-23 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim.Pierogi z GlownaWygląd:Pieróg o kształcie półokrągłym z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia. Na przekroju widoczny farsz.Kształt:Półokrągły, na przekroju elipsoidalny.Rozmiar:Półkole o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 1,5-2,0 cm.Barwa:Zewnętrzna jasnobeżowa, na przekroju widoczny farsz w zależności od rodzaju.Konsystencja:Konsystencja stała, miękka, delikatna.Smak:Charakterystyczny dla ciasta pierogowego. Smak i zapach farszu słodki lub lekko kwaśny.Dodatkowe Informacje:Dwa warianty farszu do pierogów: z owocami lub serem.Tradycja:W Polsce pierogi należały od dawien dawna do potraw tradycyjnych. Pieczone lub gotowane przygotowywane były jako danie świąteczne, najczęściej jednak podawane były jako danie obiadowe. W zależności od okoliczności, ich nadzienie stanowiły ziemniaki, ser, kapusta z grzybami lub owoce. W Głownie i okolicach pierogi zaczęto wytwarzać od początku XX w. Wytwarzano je z ciasta na bazie mąki, jaj, oleju i wody. Różnica występowała jedynie w nadzieniu. Do najbardziej popularnych należały pierogi z owocami oraz serem. Pierogi z owocami rozpowszechniły się w okresie międzywojennym, tworzone w oparciu o owoce leśne pozyskiwane z lokalnych lasów (jagody, maliny, borówki itp.) lub sadów – jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, śliwki. Także ser wytwarzano praktycznie w każdym gospodarstwie, dzięki czemu był do niego łatwy dostęp. Pierogi z serem doprawiano do smaku różnorakimi dodatkami czyniąc z nich raz potrawę wytrawną dodając pieprz, sól, cebulę, a niekiedy – głównie przed świętami – słodką, szczególnie po rozpowszechnieniu w okresie międzywojennym cukru z buraków cukrowych. Do serowego farszu dodawano również miód lub rodzynki. Pierogi z Głowna zasłynęły ze swojej wysokiej jakości nie tylko w okolicach Głowna, ale także na terenie Łodzi, Łowicza, a nawet Warszawy, gdzie dostarczano je na jarmarki i do lokalnych sklepów.
[sc]Pierogi z Głowna[/sc]Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-01-23 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim.Pierogi z GlownaWygląd:Pieróg o kształcie półokrągłym z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia. Na przekroju widoczny farsz.Kształt:Półokrągły, na przekroju elipsoidalny.Rozmiar:Półkole o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 1,5-2,0 cm.Barwa:Zewnętrzna jasnobeżowa, na przekroju widoczny farsz w zależności od rodzaju.Konsystencja:Konsystencja stała, miękka, delikatna.Smak:Charakterystyczny dla ciasta pierogowego. Smak i zapach farszu słodki lub lekko kwaśny.Dodatkowe Informacje:Dwa warianty farszu do pierogów: z owocami lub serem.Tradycja:W Polsce pierogi należały od dawien dawna do potraw tradycyjnych. Pieczone lub gotowane przygotowywane były jako danie świąteczne, najczęściej jednak podawane były jako danie obiadowe. W zależności od okoliczności, ich nadzienie stanowiły ziemniaki, ser, kapusta z grzybami lub owoce. W Głownie i okolicach pierogi zaczęto wytwarzać od początku XX w. Wytwarzano je z ciasta na bazie mąki, jaj, oleju i wody. Różnica występowała jedynie w nadzieniu. Do najbardziej popularnych należały pierogi z owocami oraz serem. Pierogi z owocami rozpowszechniły się w okresie międzywojennym, tworzone w oparciu o owoce leśne pozyskiwane z lokalnych lasów (jagody, maliny, borówki itp.) lub sadów – jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, śliwki. Także ser wytwarzano praktycznie w każdym gospodarstwie, dzięki czemu był do niego łatwy dostęp. Pierogi z serem doprawiano do smaku różnorakimi dodatkami czyniąc z nich raz potrawę wytrawną dodając pieprz, sól, cebulę, a niekiedy – głównie przed świętami – słodką, szczególnie po rozpowszechnieniu w okresie międzywojennym cukru z buraków cukrowych. Do serowego farszu dodawano również miód lub rodzynki. Pierogi z Głowna zasłynęły ze swojej wysokiej jakości nie tylko w okolicach Głowna, ale także na terenie Łodzi, Łowicza, a nawet Warszawy, gdzie dostarczano je na jarmarki i do lokalnych sklepów.
Tradycyjne potrawy w Łódzkiem. Te regionalne dania to nasze kulinarne dziedzictwo. Próbowaliście już wszystkich?

Jedyna w swoim rodzaju zalewajka, kluski, pierogi, gołąbki... Łódzkie może się pochwalić wieloma tradycyjnymi produktami i potrawami. Regionalne kulinarne dziedzictwo, szczególnie to tradycyjne, jest atutem w rozwoju obszarów wiejskich i stanowi wyjątkową atrakcję turystyczną regionu. Wyrób tradycyjnych potraw jest okazją do promocji regionu i pobudzania lokalnej przedsiębiorczości.

Prezentujemy potrawy z województwa łódzkiego, które zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Czym się wyróżniają, jaka jest ich tradycja? Przejdź do galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki