Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw. Sprawdzone i wypróbowane WSZYSTKIE PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA 23 12 2018

skZaktualizowano 
12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
Przepisy wigilijne na 12 potraw świątecznych. Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw świątecznych

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?

Barszcz z uszkami: Składniki

  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

ZOBACZ TEŻ:
Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.

ZUPA GRZYBOWA: Składniki

  • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kostka rosołowa grzybowa
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
  • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

TOP 10 smartfonów do 1000 złotych w 2018 roku. Jaki smartfon...

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA RYBNA Z KARPIA

ZUPA RYBNA Z KARPIA: Składniki:

  • 1 głowa karpia
  • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
  • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • ½ słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki mąki
  • Szczypta kurkumy
  • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )

Przygotowanie:
Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli). Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka. Dodać warzywa. Lekko osolić (ok. ½ łyżeczk). Gotować na małym gazie 40 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut. W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba, skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę, makaron. Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, odrobiną maggi, szczyptą utartej gałki muszkatołowej.Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.

Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl

ZOBACZ TEŻ:
Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KARP W GALARECIE

KARP W GALARECIE: Składniki

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 15 dag marynowanych grzybków
  • 15 dag marynowanych buraczków
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

ZOBACZ TEŻ:
Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KAPUSTA Z GROCHEM

KAPUSTA Z GROCHEM: Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg łuskanego żółtego grochu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • liść laurowy
  • 2 angielskie ziela
  • pieprz
  • wegeta
  • 2 duże cebule

Przygotowanie:
kiszoną kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości(w szybkowarze 30 min.)do kapusty dodajemy listek laurowy i ang.ziele po ugotowaniu wyjmujemy groszek płuczemy i gotujemy do lekkiego rozgotowania(w szybkowarze około 40 min.) dosypujemy wegety, składniki łączymy(jeśli w kapuście jest zbyt dużo wody musimy odlać)dobrze mieszamy dodajemy pieprz i wegety do smaku, topimy pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę ,aż do zarumienienia wlewamy wszystko do kapusty z grochem i dokładnie mieszamy.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KAPUSTA Z GRZYBAMI

KAPUSTA Z GRZYBAMI: składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
  • 1 duża cebula
  • mielony albo cały kminek
  • tłuszcz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty

Przygotowanie:
Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.
Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować. Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KUTIA

KUTIA: składniki

  • 1 szklanka pszenicy łuskanej
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka miodu
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g orzechów laskowych, posiekanych
  • 100 g migdałów, drobno posiekanych
  • 100 g suszonych fig, drobno posiekanych
  • 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • kilka kropel aromatu rumowego

Przygotowanie:
Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić. Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce. Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą. Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać. Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA NA KOLEJNEJ PODSTRONIE

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. MAKÓWKI

MAKÓWKA: Składniki

  • mak - ok. 1 kg
  • cukier - ok. 2,5 szklanki
  • miód - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżeczka
  • orzechy
  • rodzynki
  • kokos
  • masło - 1/2 kostki
  • sucharki 0,5 kg
  • mleko - 0,5 l-1 l

Przygotowanie:
Przemielony mak wsypać na drobne sito i przelewać gotującą się wodą, (aby pozbyć się goryczy z maku), następnie wrzucić do garnka mak i dodać wszystkie pozostałe składniki (cukier, miód, cukier waniliowy, kakao, masło, orzechy, rodzynki, kokos, mleko, wedle uznania w zależności ile kto lubi bakalii).
Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny (ciągle mieszając, aby się nie przypaliło). Masę należy uzupełniać mlekiem na tyle, aby powstała papka, ciągle gotując. W osobnej miseczce przygotowujemy: wodę przegotowaną z odrobiną spirytusu i cukru. Wszystko mieszamy aż się rozpuści cukier. W takim roztworze moczymy delikatnie sucharki. Do naczynia dajemy troszkę przygotowanej masy makowej, następnie układamy sucharki (które wcześniej delikatnie moczyliśmy), przelewamy masą makową. Powtarzamy czynność aż cała miska zostanie uzupełniona. Na górze - dekoracja wedle uznania.

ZOBACZ TEŻ:
Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU: Składniki

  • 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
  • 1/2 selera
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.

WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA NA KOLEJNEJ PODSTRONIE

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ŚLEDŹ W OLEJU

Potrzebujesz:

  • 60 dkg solonych płatów śledziowych
  • 3 duże cebule
  • sok z cytryny - wg uznania
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz mielony do smaku
  • olej do zalania śledzi

Przygotowanie:
Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę zmienić, a śledzie moczyć kolejne 12 godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W dowolnym naczyniu ułożyć warstwę śledzi, skropić je sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Na śledziach ułożyć warstwę pokrojonej w półplasterki cebuli, kawałek liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego i ziarenko pieprzu. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy (ostatnia warstwa z cebuli). Wszystko zalać olejem tak, żeby ostatnia warstwa też była w nim zamoczona. Tak przygotowane śledzie odłożyć do lodówki na ok. 2 doby.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

ZOBACZ TEŻ:
Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KOMPOT Z SUSZU

KOMPOT Z SUSZU: Składniki

  • 20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
  • po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
  • 5 dag suszonych gruszek
  • pomarańcza
  • cytryna
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 goździków
  • miód

Przygotowanie:
Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki. Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Arnold Schwarzenegger w Katowicach

Uczestnicy COP24 w Katowicach próbują mówić po śląsku i polsku

Wideo

Materiał oryginalny: Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw. Sprawdzone i wypróbowane WSZYSTKIE PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA 23 12 2018 - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 43

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Grüße aus Oberschlesien

może" Rum na kościach"hehe

G
Grüße aus Oberschlesien

tyla zeżrić ,na pewno gorolianie.

T
Tradycja śląska

Zacznijmy od tego,że w przedwojennej tradycji śląskiej nigdy nie było,by na stole wigilijnym znajdowało się 12 potraw,tak samo,jak nie łamano się opłatkiem.

Na typowym stole wigilyjnym autochtonów śląskich(nie przybyszów zza Buga) była zawsze zupa moczka,siemieniotka,rybna,lub grzybowa.Był karp z kartoflami i kiszoną kapustą,oraz był kompot i oczywiście obowiązkowo makówki.

.Były jeszcze zależnie od rodziny jakieś drobne dodatki,ale na Boga nigdy nie kutia,czy barszcz z uszkami.
Jeśli już o kutii piszecie,to jest to tradycja przybyszów z terenów obecnej Ukrainy,Lwowa!
Więc pisząc o tradycji,napiszcie,że to nowa tradycja śląska przybyszów na te tereny.Bo stara tradycja śląska nie jest w ogóle uwzględniona w tych dydrymałkach zabużańskich.

k
kuchorz

ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,
kutia,
pierogi,
karp w galarecie?

k
kuchorz

ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,
kutia,
pierogi,
karp w galarecie?

k
kochorz

wez czysty garnek ...,
ale u gorola czysty garnek?

m
makia

Klasycznie widzę. Najlepiej. Przetestuję:)

b
bilby

Protestuje wobec wysmieewania mniejszosci

>)

przepis na wrzątek.

:)

z lisci grzybowych ...............

m
mniam.....

tradycyjna golonka w piwie ,sledz w oleju,kaszanka z chrzanem,zrazy wołowe w sosie pikantnym,jakaś ryba smażona ,gołąbki w sosie pomidorowym.

k
kasia

tylko nie wędzone śliwki zepsujesz wszystko

L
Lyjok łod Trautle

ślonzok, a niy ślązok, ciulu

s
snowa

Próbowaliście koncentrat grzybowej krakus? Kupiłam po raz pierwszy , ugotowałam na nim zupę i wyszła na prawdę smaczna a jaka pachnąca. Mysle, że też dodam do sosu grzybowego.

M
Mania

To nie moje klimaty. Dla mnie karlik to tylko na parze, pierogi ,uszka również. Moja wigilia już od dawna jest trochę inna. Co można gotuję na parze. Nie cierpimy na przejedzenie.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3