1/14
12 potraw wigilijnych...
fot. ARC Mojegotowanie

12 potraw wigilijnych
ZUPA RYBNA Z KARPIA

Potrzebujesz:

1 głowa karpia
okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki pokrojonego koperku
sok z cytryny
4 szklanki wody
½ słodkiej śmietanki
3 łyżeczki mąki
Szczypta kurkumy
1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )

Przygotowanie:

Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.

Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:


































2/14
12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ...

12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

3/14
12 potraw wigilijnych...
fot. ARC DZ

12 potraw wigilijnych
ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.

Potrzebujesz:

30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kostka rosołowa grzybowa
2-3 łyżki masła
kilka kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:








































4/14
12 potraw wigilijnych...
fot. ARC DZ

12 potraw wigilijnych
BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?

Potrzebujesz:

25 dag buraków
pół pęczka włoszczyzny
1 i 1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
1 łyżka koncentratu buraczanego
1/2 szklanki mąki
2 dag ugotowanych suszonych grzybów
1/4 pęczka posiekanej natki
1 jajko
1 łyżka oleju
majeranek suszony

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie.

Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
































Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Premiera książki "Skrzacie opowieści" w Wodzisławiu Śląskim. Autorem wodzisławianie

Premiera książki "Skrzacie opowieści" w Wodzisławiu Śląskim. Autorem wodzisławianie

Wybory 2024. Ireneusz Telenga, kandydat na burmistrza Kłobucka bez tajemnic

Wybory 2024. Ireneusz Telenga, kandydat na burmistrza Kłobucka bez tajemnic

Gry na kwiecień w PS Plus ogłoszone. Hit sprzed kilku miesięcy już w abonamencie!

Gry na kwiecień w PS Plus ogłoszone. Hit sprzed kilku miesięcy już w abonamencie!

Zobacz również

Wybory 2024. Małgorzata Terrero-Rozmus, kandydatka na prezydenta Częstochowy

Wybory 2024. Małgorzata Terrero-Rozmus, kandydatka na prezydenta Częstochowy

Powiat wodzisławski nagrodził ludzi kultury i sportowców. Kogo uhonorowało starostwo?

Powiat wodzisławski nagrodził ludzi kultury i sportowców. Kogo uhonorowało starostwo?