Przepisem na domowe leczo do słoików na zimę podzielił się Andrzej Łukańko.
Składniki
- 2 kg różnokolorowej papryki
- 2 kg twardych pomidorów
- 2 kg papryki
- 80 dag cebuli
- 2 główki obranego czosnku
- 1/2 szklanki oleju ryżowego
- ostre papryczki do zaostrzenia smaku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
W rondlu o grubym dnie na oleju ryżowym partiami zeszklić pokrojoną cebulę w półplasterki, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Przełożyć zeszkloną cebulę i paprykę wraz z olejem do garnka o pojemności 5-6 litrów o grubym dnie.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę i dodać do zeszklonej cebuli i papryki.
Poddusić całość przez około 20 minut często mieszając, dodając czosnek pokrojony na pół, sól do smaku, pieprz, oraz z czuciem ostre papryczki.
Gorące leczo wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować przez około 15-20 minut w zależności od ich pojemności.
Uwaga!
Leczo można zmodyfikować dokładając na przykład obraną i pokrojoną w kostkę cukinię lub kabaczek w ilości około 1 kg. Wtedy należy dusić całość około 30 minut. Można wykorzystać okazy dojrzałe o grubej skórce.
Lubisz leczo? Zobacz koniecznie: Przepis na leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Przetwory. Leczo do słoików na zimę
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?