Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Leczo do słoików na zimę [PRZEPIS]

Andrzej Łukańko
Żeby przygotować pyszne leczo na zimę nie potrzeba wielu składników.
Żeby przygotować pyszne leczo na zimę nie potrzeba wielu składników. pixabay.com
Przepis na domowe leczo do słoików na zimę.

Przepisem na domowe leczo do słoików na zimę podzielił się Andrzej Łukańko.
 
Składniki

  • 2 kg różnokolorowej  papryki 
  • 2 kg twardych pomidorów 
  • 2 kg papryki 
  • 80 dag cebuli 
  • 2 główki obranego czosnku 
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego 
  • ostre papryczki do zaostrzenia smaku 
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie

W rondlu o grubym dnie na oleju ryżowym partiami zeszklić pokrojoną cebulę w półplasterki, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Przełożyć zeszkloną cebulę i paprykę wraz z olejem do garnka o pojemności 5-6 litrów o grubym dnie. 
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę i dodać do   zeszklonej cebuli i papryki. 
Poddusić całość przez około 20 minut często mieszając, dodając czosnek pokrojony na pół, sól do smaku, pieprz, oraz z czuciem ostre papryczki. 
Gorące leczo wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować przez około 15-20 minut w zależności od ich pojemności.
 
Uwaga!  
Leczo można zmodyfikować dokładając na przykład obraną i pokrojoną w kostkę cukinię lub kabaczek w ilości około 1 kg. Wtedy należy dusić całość około 30 minut. Można wykorzystać okazy dojrzałe o grubej skórce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Przetwory. Leczo do słoików na zimę [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki