1/11
Pyszne sałatki na zimę do słoika - zobaczcie przepisy.
fot. pixabay.com

Pyszne sałatki na zimę do słoika - zobaczcie przepisy.

2/11
Sałatka z białej kapusty na zimę...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Sałatka z białej kapusty na zimę

Składniki
2,5 kg białej kapusty
1 kg czerwonej papryki
80 dag cebuli
1 kg marchwi

Składniki na zalewę
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 łyżki gorczycy
5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie
Kapustę, paprykę i cebulę zszatkować oddzielnie i lekko posolić. Zostawić ma 4-6 godzin. Marchewkę zetrzeć na grubym tarle.
Kiedy warzywa zmiękną, odcisnąć lekko z soku, Warzywa wymieszać i dodać marchew. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i dodać do sałatki.
Sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować około 30 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

3/11
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Składniki
1 kg czerwonej kapusty
30 dag jabłek (kwaśnych)
15 dag cebuli
1 lit wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2-3 goździki

Wykonanie
Kapustę poszatkować, skropić wodą z kwaskiem włożyć do garnka i podgrzewać. Cebulę pokroić w krążki i zagotować 5 minut (oddzielnie), po tym czasie odcedzić i dodać do kapusty. Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach i połączyć wszystkie składniki. Wszystko razem dusić około 10 minut. Po tym czasie włożyć kapustę do słoików razem z powstałą zalewą.
Słoiki zagotować (litrowe 25 minut, mniejsze 20 minut).
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

4/11
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę...
fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę

Składniki (na około 7 słoiczków 330 ml)
1 kg pieczarek
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
1/2 łyżki soli

Składniki na zalewę
1 litr wody
2/3 szklanki octu spirytusowego 10% 
2/3 szklanki cukru
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżki soli

Wykonanie
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę wymieszać z cebulą, posolić i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zalać wodą i gotować około 10 minut. Odcedzić.
Z podanych składników zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotować 5 minut. Następnie dodać pieczarki i wymieszać. Razem wszystko gotować 5 minut.
Gorącą sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przepis Katarzyny Jaworek

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Bellingham nawiązał romans z holenderską modelką. Jest o 5 lat starsza [ZDJĘCIA]

Bellingham nawiązał romans z holenderską modelką. Jest o 5 lat starsza [ZDJĘCIA]

W Małem Cichem koło Zakopanego powstaje ścieżka w koronach drzew. Kiedy otwarcie?

W Małem Cichem koło Zakopanego powstaje ścieżka w koronach drzew. Kiedy otwarcie?

Mosty i wiadukty na drodze S1 od Oświęcimia do Dankowic blisko finału. Zdjęcia

Mosty i wiadukty na drodze S1 od Oświęcimia do Dankowic blisko finału. Zdjęcia

Zobacz również

Budowa obwodnicy Niepołomic z nowymi pozwoleniami. Realizacja kolejnego odcinka

Budowa obwodnicy Niepołomic z nowymi pozwoleniami. Realizacja kolejnego odcinka

Koło widokowe pod Wielką Krokwią. Sprawą zajęła się straż miejska i nadzór budowlany

Koło widokowe pod Wielką Krokwią. Sprawą zajęła się straż miejska i nadzór budowlany