1/11
Zobaczcie, jakie pyszne przetwory można przygotować z...
fot. pixabay.com

Zobaczcie, jakie pyszne przetwory można przygotować z ogórków gruntowych. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/11
Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki

ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście wiśni i chrzanu lub dębu
estragon
woda
sól

Wykonanie

Ogórki umyć, ułożyć w słojach litrowych i przełożyć zielem kopru (baldachy z nasionami), ząbkami czosnku, liśćmi wiśni lub dębu, winnej latorośli, liśćmi chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Można dosypać estragonu. Na wierzch każdego słoja nasypać łyżkę soli i zalać wodą z kranu lub źródlaną, zamknąć szczelnie, zostawić w cieple.
Po okresie fermentacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy ukisić ogórki do szybkiego spożycia to należy zalać je gorącą wodą – ukiszą się szybciej.

3/11
Ogórki w musztardzie Grażyny Łacnej-Walczak...
fot. Grażyna Łacna-Walczak

Ogórki w musztardzie Grażyny Łacnej-Walczak

Składniki
1 kg ogórków gruntowych 
czosnek
chrzan
koper 
  
Składniki na zalewę 

1 litr wody 
1 szklanka octu 
1 szklanka cukru 
3 łyżki soli 
4 łyżki musztardy sarepskiej 
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca 
  
Wykonanie
Zalewę gotować 10 minut, potem dobrze ostudzić. 
Ogórki pokroić w słupki (można obrać jak ktoś lubi miękkie). Na dno słoika włożyć czosnek, chrzan i ciasno poukładać ogórki. Na wierzch ułożyć koper. Zalać zimną zalewą i pasteryzować 5 minut.

4/11
Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Agnieszki Sznajder

Składniki

1 kg ogórków (lub wielokrotność, mogą być różne wielkości, tylko trzeba przygotować różnej wielkości słoiki)
 
Składniki na solankę 
1 litr zimnej wody 
3 kopiate łyżki soli morskiej  
 
Składniki na zalewę 
2 i 1/2 szklanki wody 
1 i 1/4 szklanki octu 10%
1 i 1/2 szklanki cukru 
10 ziaren ziela angielskiego 
10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego 
4 liście laurowe 
1 płaska łyżeczka kurkumy 
kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój 
2 płaskie łyżeczki gorczycy 
 
Wykonanie
Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę. Po godzinie zlać solankę, a ogórki ułożyć dość ciasno na stojąco w słoikach. 
Składniki zalewy zagotować, zalać przygotowane słoiki wypełnione ogórkami, do każdego słoika dać część przypraw, na koniec umieścić w słojach ząbki czosnku. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 8-10 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Najładniejsze kolorowe i kwitnące krzewy do małego ogrodu. Polecam łatwe w uprawie

Najładniejsze kolorowe i kwitnące krzewy do małego ogrodu. Polecam łatwe w uprawie

Dzień analogowy w szkole - jak wyglądały godziny zajęć bez smartfona i internetu?

Dzień analogowy w szkole - jak wyglądały godziny zajęć bez smartfona i internetu?

Samochód z ulicy Legionów wystąpił w niemieckim teleturnieju. Co dalej w tej sprawie?

Samochód z ulicy Legionów wystąpił w niemieckim teleturnieju. Co dalej w tej sprawie?

Zobacz również

Hotel Światowit już w gruzach. Co będzie się teraz działo? ZDJĘCIA

Hotel Światowit już w gruzach. Co będzie się teraz działo? ZDJĘCIA

Rekordowy łup fałszywych policjantów. Wyłudzili fortunę od łodzianina!

Rekordowy łup fałszywych policjantów. Wyłudzili fortunę od łodzianina!