2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki

ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście wiśni i chrzanu lub dębu
estragon
woda
sól

Wykonanie

Ogórki umyć, ułożyć w słojach litrowych i przełożyć zielem kopru (baldachy z nasionami), ząbkami czosnku, liśćmi wiśni lub dębu, winnej latorośli, liśćmi chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Można dosypać estragonu. Na wierzch każdego słoja nasypać łyżkę soli i zalać wodą z kranu lub źródlaną, zamknąć szczelnie, zostawić w cieple.
Po okresie fermentacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy ukisić ogórki do szybkiego spożycia to należy zalać je gorącą wodą – ukiszą się szybciej.

Zobacz również

Od 1 grudnia nie będzie szlabanów na odcinku Stryków - Konin na autostradzie A2

Od 1 grudnia nie będzie szlabanów na odcinku Stryków - Konin na autostradzie A2

Horoskop dzienny na wtorek! Co się jutro wydarzy?

Horoskop dzienny na wtorek! Co się jutro wydarzy?

Polecamy

Oficjalnie: Poznaliśmy nowego trenera Man. United

Oficjalnie: Poznaliśmy nowego trenera Man. United

Wpadł z heroiną i ręcznym miotaczem gazu!

Wpadł z heroiną i ręcznym miotaczem gazu!

Śmiertelny wypadek w Piotrkowie Trybunalskim. Mitsubishi zderzył się z bmw

Śmiertelny wypadek w Piotrkowie Trybunalskim. Mitsubishi zderzył się z bmw

Dodaj ogłoszenie