5/12
Domowa musztarda pomidorowa...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Domowa musztarda pomidorowa

Składniki
2 kg pomidorów
3 duże cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10 %
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kolendra
sól
5 dag musztardy

Wykonanie
Cebulę pokroić, podsmażyć lekko na oleju, pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, rozgotować i przetrzeć, połączyć przecier z octem i gotować aż zgęstnieje. Przyprawy zemleć, dodać do przecieru wraz z solą, cukrem i musztardą, wymieszać, chwilę pogotować. Gorącą musztardę nakładać do słoików, zamknąć, ustawić do góry dnem. Przechowywać w zimnym miejscu.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

6/12
Domowy sos pomidorowy na zimę...
fot. Stanisław Romek

Domowy sos pomidorowy na zimę

Składniki na 5 słoików o pojemności 350 ml
3 kg pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, chili
duża wiązka bazylii
1 łyżka masła

Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka nam się zeszkli, dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę i wrzucić do cebuli z czosnkiem. Pomidory dusić do otrzymania pożądanej konsystencji. W trakcie duszenia pomidory doprawić solą, pieprzem i chili. Na koniec gotowania dodać posiekaną bazylię.
Gotowy sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni przez 30 minut.
Sos wychodzi gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki sos to może go zblendować.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

7/12
Suszone pomidory w słoikach...
fot. Andrzej Łukańko

Suszone pomidory w słoikach

Składniki
50 dag pomidorów
garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy
pół łyżeczki soli
łyżka octu balsamicznego

Wykonanie
Pomidory pokroić na pół i wysuszyć na maszynce lub w piekarniku (godzina, zacząć od 160 stopni i zmniejszać do 110). Drzwiczki zostawić uchylone. Na dno słoików położyć ząbek czosnku i kilka liści bazylii, na to warstwę pomidorów, sól, znowu czosnek i bazylię, i znowu pomidory i sól. Zalać do pełna oliwą z octem. Zakręcić i odstawić na kilka dni.
Przepis Andrzeja Łukańko

8/12
Domowy sos słodko-kwaśny do spaghetti...
fot. Joanna Tokarz

Domowy sos słodko-kwaśny do spaghetti

Składniki
6 kg pomidorów
1,5 kg papryki czerwonej 
1 kg cebuli białej 
1 duża puszka ananasów 
2 puszki kukurydzy 
1 główka czosnku 
1 łyżka słodkiej papryki 
1 łyżeczka curry 
2 łyżeczki pieprzu mielonego 
1 łyżeczka suszonej bazylii 
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 
1 łyżeczka suszonego oregano 
3 szklanki cukru 
1 szklanka octu 10% 
2 pełne łyżki soli (można więcej jeśli ktoś tak lubi) 
3 łyżki mąki pszennej 
1 opakowanie suszonej pietruszki 
 
Wykonanie 
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować tak długo aż całkowicie zmiękną. Wymieszać od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, by nie przywarły do garnka. Miękkie przetrzeć przez sito, tak by na sicie pozostały jedynie łupki i pestki.   
Paprykę umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Z zalewy odsączyć jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodać do przetartych pomidorów i gotować około 40 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotować około 20 minut. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnym soku ananasowym.
Do 1/2 przecieru dodać odcedzoną drugą puszkę kukurydzy. Przełożyć do słoiczków wyparzonych i dobrze osuszonych, a następnie zakręcić i pasteryzować na sucho około 40 minut w temperaturze 120 stopni. 
Do przygotowania pikantnego sosu wystarczy dodać dodatkowo 2 małe papryczki chili. 
Przepis Joanny Tokarz

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Ze 100-metrową flagą maszerowali ulicami miasta. Świętowali 3 Maja

Ze 100-metrową flagą maszerowali ulicami miasta. Świętowali 3 Maja

Mieszkańcy Oświęcimia ponieśli ulicami miasta gigantyczną flagę narodową. WIDEO

Mieszkańcy Oświęcimia ponieśli ulicami miasta gigantyczną flagę narodową. WIDEO

Majówkowy najazd na Krynicę-Zdrój. Turyści odwiedzają "sądeckie Krupówki"

Majówkowy najazd na Krynicę-Zdrój. Turyści odwiedzają "sądeckie Krupówki"

Zobacz również

Ktoś zniszczył Pomnik Bohaterów Ziemi Gorlickiej

Ktoś zniszczył Pomnik Bohaterów Ziemi Gorlickiej

Kilkudziesięciometrowa flaga Polski na święcie 3 Maja w Zakopanem ZDJĘCIA

Kilkudziesięciometrowa flaga Polski na święcie 3 Maja w Zakopanem ZDJĘCIA