MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodatków o niezwykle korzystnych właściwościach, które mają wspaniały smak i aromat

Anna Rokicka-Żuk
Naturalne przyprawy korzenne to nie tylko źródło związków smakowych i aromatycznych, ale też prozdrowotnych, co potwierdzono wielokrotnie w badaniach naukowych. Sprawdź, dlaczego te 10 przypraw do potraw należy do najzdrowszych i dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nie każdego dnia! Zobacz kolejne slajdy, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Naturalne przyprawy korzenne to nie tylko źródło związków smakowych i aromatycznych, ale też prozdrowotnych, co potwierdzono wielokrotnie w badaniach naukowych. Sprawdź, dlaczego te 10 przypraw do potraw należy do najzdrowszych i dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nie każdego dnia! Zobacz kolejne slajdy, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. byheaven/123RF
Przyprawy korzenne nie tylko poprawiają smak i aromat dań, ale także ich wartość odżywczą i prozdrowotną. Stanowią bowiem skoncentrowane źródło składników biologicznie czynnych, które wspierają różne aspekty funkcjonowania organizmu. Te produkty dodają twoim posiłkom szczyptę finezji, a przy okazji pomogą przy różnych dolegliwościach. Sprawdź 10 najbardziej polecanych przypraw do potraw.

Spis treści

Które przyprawy są najbardziej polecane, a które nie?

Przyprawy to cenny dodatek do potraw, który nawet w niewielkiej ilości poprawia ich walory smakowe i zdrowotne, a często też wizualne. Warto wiedzieć, że spożywane w potrawach najczęściej wspomagają trawienie i ochronę przed zbyt szybkim psuciem się.

Sprawdź: Te przyprawy pomagają przy chorobach reumatycznych, co potwierdziły badania

Przyprawy to jednak nie tylko rozmaite zioła, ale także przyprawy korzenne – do tych polecanych należą zwłaszcza:

Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu

Oprócz świeżych i suszonych elementów roślin, takich jak liście, kwiaty, owoce, nasiona, kora, korzenie czy kłącza, do naturalnych przypraw należą też sosy i pasty z ich udziałem, jak również produkty fermentowane w tej formie.

Zobacz także: Dodaj do wody a uzyskasz naturalny spalacz tłuszczu. Wypróbuj zdrowotne właściwości wody z kminem. Jak zrobić jeera water?

Przygotowując dania, warto korzystać z cennych naturalnych dodatków, takich jak:

  • warzywa przyprawowe: cebula, czosnek i inne rośliny cebulowe, papryka chili i słodka,
  • sos chili i Tabasco,
  • ocet balsamiczny, winny, jabłkowy i inne,
  • musztarda,
  • chrzan,
  • jasny sos sojowy i pasta sojowa miso.

Sprawdź: Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chroni nie tylko chili

W kuchni warto unikać zwłaszcza mieszanek przypraw zawierających dodatki do żywności o działaniu wzmacniającym smaki (zwłaszcza glutaminian monosodowy, rybonukleotydy sodowe), które zaburzają odczuwanie smaków, a najlepiej także z solą. Stosując ją w ten sposób trudno kontrolować przyjmowane ilości sodu, którego nadmiar wpływa negatywnie na układ krążenia.

Do niepolecanych należą ponadto słone przyprawy w płynie typu maggi, które powstają na drodze chemicznych przemian surowców białkowych i mogą być z powodzeniem zastąpione przez naturalne, fermentowane przetwory, takie jak sos sojowy i pasta sojowa miso. Dobrze używać ich (łącznie z prawdziwym bulionem) zamiast kostek rosołowych, które obok soli i wzmacniaczy skamu zawierają też szkodliwe nawet w małej ilości kwasy tłuszczowe typu trans.

Sprawdź także:

Dlaczego przyprawy są zdrowe?

Naturalne przyprawy wzbogacają smak i aromat posiłków, poprawiają strawność jedzenia, spowalniają utratę wartości odżywczych i ograniczają aktywność bakterii i pleśni, przedłużając trwałość jedzenia.

Czytaj także: Pij przed jedzeniem, aby zapobiec niestrawności. Tk zrobisz herbatkę z liści laurowych

Przyprawy korzenne i zioła zapewniają też liczne przeciwutleniacze, które redukują stres oksydacyjny w komórkach, działając przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wiele z nich ma też unikatowe właściwości, m.in. zwalczając wirusy i wspierając zdrowie na inne sposoby.

Sprawdź, które z popularnych przypraw to najbardziej polecane naturalne dodatki do zdrowych posiłków i jakie wykazują działanie!

Zobacz też:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodatków o niezwykle korzystnych właściwościach, które mają wspaniały smak i aromat - Strona Zdrowia

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki