1/11
Zobacz przepisy na wyjątkowe domowe wypieki. Kliknij w...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Zobacz przepisy na wyjątkowe domowe wypieki. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Znajdziesz tam przepisy na pyszne ciasta.

2/11
Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką [PRZEPIS]
Przepisem na ciasto „słodka pomarańcza” podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder. Starosądeczanka, miłośniczka gotowania i wędrówek górskich. – Prowadzę blog kulinarny "Apetyczna babeczka". Inspiruje mnie to, co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy” – mówi o sobie.

Składniki na biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Składniki na mus
litr soku z pomarańczy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki cukru kryształu

Składniki na piankę
1/2 litra śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącego mleka

Wykonanie
Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st., czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry dnem, aby biszkopt nie opadł, wystudzić.
Mus pomarańczowy. Połowę soku ugotować z cukrem. W drugiej połowie soku rozpuścić dwa budynie, połączyć z gotującym się sokiem i gotować do zagęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelać na wystudzony biszkopt, odstawić do zupełnego wystudzenia.
Śmietankowa pianka. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Do śmietany dodać małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszać łyżką lub trzepaczką (nie mikserem!). Gotową masę śmietankową przełożyć na wystudzoną masę pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny.
Opcjonalnie wierzch można ozdobić świeżo startą skórką pomarańczy, a do warstwy pomarańczowej można dodać kawałki pomarańczy.

3/11
Pyszne ciasto z masą budyniową i kokosową pianką „pszczółka”...
fot. Fot. KGW z Białki

Pyszne ciasto z masą budyniową i kokosową pianką „pszczółka”

Składniki na spód ciasta
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową
litr mleka
trzy budynie
3 łyżki cukru

Składniki na kokosową piankę
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
20 dag wiórków kokosowych

Wykonanie
Mąkę i proszek posiekać z margaryną, zarobić z żółtkami utartymi z cukrem, ciasto wyłożyć na blachę.
Z litra mleka, trzech budyni waniliowych i 3 łyżek cukru ugotować budyń, wyłożyć go na ciasto.
Na wierzch wyłożyć kokosową pianę: białka ubić na sztywno, dać cukier, żółtka, kokos i rozpuszczoną margarynę, wyłożyć na budyń i piec 45 minut w ok. 180 stopniach.
Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

4/11
Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”

Składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa:
250 ml śmietanki 30%
200 g cukru pudru
300 g czerwonych porzeczek
1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)

Galaretka borówkowa:
300 g borówek leśnych
3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka jagodowa

Dodatkowo:
150 g borówek leśnych
2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
100 g białych mlecznych draży

Wykonanie
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce około 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
Galaretka borówkowa. Borówki blendujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka - jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Zobacz również

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

NOWE
Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Na osłodę rozstania - tort. Tak wyglądało pożegnanie maturzystów w XX LO FILM FOTO

Na osłodę rozstania - tort. Tak wyglądało pożegnanie maturzystów w XX LO FILM FOTO