1/11
Zobacz przepisy na wyjątkowe domowe wypieki. Kliknij w...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Zobacz przepisy na wyjątkowe domowe wypieki. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Znajdziesz tam przepisy na pyszne ciasta.

2/11
Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką [PRZEPIS]
Przepisem na ciasto „słodka pomarańcza” podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder. Starosądeczanka, miłośniczka gotowania i wędrówek górskich. – Prowadzę blog kulinarny "Apetyczna babeczka". Inspiruje mnie to, co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy” – mówi o sobie.

Składniki na biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Składniki na mus
litr soku z pomarańczy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki cukru kryształu

Składniki na piankę
1/2 litra śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącego mleka

Wykonanie
Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st., czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry dnem, aby biszkopt nie opadł, wystudzić.
Mus pomarańczowy. Połowę soku ugotować z cukrem. W drugiej połowie soku rozpuścić dwa budynie, połączyć z gotującym się sokiem i gotować do zagęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelać na wystudzony biszkopt, odstawić do zupełnego wystudzenia.
Śmietankowa pianka. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Do śmietany dodać małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszać łyżką lub trzepaczką (nie mikserem!). Gotową masę śmietankową przełożyć na wystudzoną masę pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny.
Opcjonalnie wierzch można ozdobić świeżo startą skórką pomarańczy, a do warstwy pomarańczowej można dodać kawałki pomarańczy.

3/11
Pyszne ciasto z masą budyniową i kokosową pianką „pszczółka”...
fot. Fot. KGW z Białki

Pyszne ciasto z masą budyniową i kokosową pianką „pszczółka”

Składniki na spód ciasta
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową
litr mleka
trzy budynie
3 łyżki cukru

Składniki na kokosową piankę
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
20 dag wiórków kokosowych

Wykonanie
Mąkę i proszek posiekać z margaryną, zarobić z żółtkami utartymi z cukrem, ciasto wyłożyć na blachę.
Z litra mleka, trzech budyni waniliowych i 3 łyżek cukru ugotować budyń, wyłożyć go na ciasto.
Na wierzch wyłożyć kokosową pianę: białka ubić na sztywno, dać cukier, żółtka, kokos i rozpuszczoną margarynę, wyłożyć na budyń i piec 45 minut w ok. 180 stopniach.
Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

4/11
Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”

Składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa:
250 ml śmietanki 30%
200 g cukru pudru
300 g czerwonych porzeczek
1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)

Galaretka borówkowa:
300 g borówek leśnych
3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka jagodowa

Dodatkowo:
150 g borówek leśnych
2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
100 g białych mlecznych draży

Wykonanie
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce około 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
Galaretka borówkowa. Borówki blendujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka - jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Co tu się działo! Szaleństwo kibiców w Sieradzu. Warta - GKS Bełchatów 2:1! ZDJĘCIA

Co tu się działo! Szaleństwo kibiców w Sieradzu. Warta - GKS Bełchatów 2:1! ZDJĘCIA

Sprawdź dzienny horoskop na sobotę 4 maja

Sprawdź dzienny horoskop na sobotę 4 maja

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA

Zobacz również

Horoskop dzienny na sobotę. Sprawdź!

Horoskop dzienny na sobotę. Sprawdź!

Finanse w maju, jakie będą? Horoskop finansowy dla Ciebie

Finanse w maju, jakie będą? Horoskop finansowy dla Ciebie