1/6
Ciasta na Wielkanoc 2017 – jakie wypieki podać na...

Ciasta na Wielkanoc 2017 – jakie wypieki podać na świąteczny, wielkanocny stół? Podpowiadamy przepisy wielkanocne na ciasta, których nie powinno zabraknąć podczas Świąt Wielkiej Nocy 2017. Są to m.in. mazurki wielkanocne, wielkanocne baby czy serniki.

2/6
MAZUREK WIELKANOCNY. Mazurek to niskie ciasto, przyozdobione...

MAZUREK WIELKANOCNY. Mazurek to niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, że znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. PRZEPIS. Składniki: mąka - 250 gramów, Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów, cukier puder - 5 łyżek, cukier waniliowy - 1 łyżeczka, jajko - 1 sztuka, bakalie - 2 szklanki, płatki kukurydziane - 1 łyżka, kardamon - 1 szczypta, miód - 1 łyżka, jajka - 3 sztuki. Sposób przygotowania mazurka: Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek. Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

3/6
WIELKANOCNA BABA to obowiązek na święta. Efektowna i...

WIELKANOCNA BABA to obowiązek na święta. Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie. PRZEPIS: Składniki: Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie, cukier waniliowy - 1 opakowanie, aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki, cukier - 1 szklanka, jajko - 4 sztuki, mąka pszenna - 0.75 szklanki, mąka ziemniaczana - 0.75 szklanki, proszek do pieczenia - 2 łyżeczki, kakao - 2 łyżki, ,biały lukier - 1 opakowanie.
Sposób przygotowania: Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Kostkę do pieczenia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).

4/6
SERNIK WIELKANOCNY. Choć każda gospodyni ma na niego swój...

SERNIK WIELKANOCNY. Choć każda gospodyni ma na niego swój sprawdzony sposób, istnieje kilka charakterystycznych cech, które świadczą o tym, że sernik udał się doskonale. Lekki, wilgotny i puszysty – po prostu pyszny! Podczas Wielkanocy smakować nam będzie jak nigdy. Wzbogacony o bakalie, owoce lub orzechy, stanowi prawdziwy rarytas wśród wielkanocnych słodkości. Jako bazę do jego przygotowania wykorzystać możemy m.in. kruchy spód, herbatniki lub biszkopt. Do tego odpowiednio przyrządzona masa serowa, polewa czekoladowa lub słodka kruszonka. PRZEPIS: Składniki: Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów, cukier - 100 gramów, posiekane migdały - 250 gramów, mąka - 0.5 szklanki, twaróg sernikowy - 1 kilogram, cukier puder - 1.5 szklanki, jajko - 6 sztuk, laska wanilii - 1 sztuka, mąka ziemniaczana - 3 łyżkii, śmietanka 30% - 0.5 szklanki, cytryna - 1 sztuka, śmietana 18% - 200 mililitrów, cukier puder - 2 łyżki, sok z cytryny - 1 sztuka, biała czekolada - 1 opakowanie . Sposób przygotowania: Kostkę do pieczenia rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną margaryną. Tortownicę posmaruj i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150°C. Wystudź. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Świąteczne spotkanie Koła Seniorów ŁKS. Zdjęcia

Świąteczne spotkanie Koła Seniorów ŁKS. Zdjęcia

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Elegancki dom Iwony Pavlović z „Tańca z gwiazdami”. Tak mieszka „Czarna Mamba”

Elegancki dom Iwony Pavlović z „Tańca z gwiazdami”. Tak mieszka „Czarna Mamba”

Zobacz również

Groźny pożar kamienicy przy Jerozolimskiej w Piotrkowie. Ewakuowano 22 mieszkańców

Groźny pożar kamienicy przy Jerozolimskiej w Piotrkowie. Ewakuowano 22 mieszkańców

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia