Nazywany jest królem polskich grzybów. Wspaniale wygląda w leśnym poszyciu, chociaż bardzo często można go zebrać z samego środka leśnej ścieżki. Wybornie smakuje pokrojony w plastry, posolony, posypany pieprzem i smażony na maśle. Ususzony wspaniale uzupełnia smak sosów, zup (krupnik) i bigosu. Rośnie od maja do listopada w różnych lasach, często pod świerkiem..

    Sprawdź, jak dobrze znasz grzyby zbierane w polskich lasach (ZDJĘCIA)

    Nazywany jest królem polskich grzybów. Wspaniale wygląda w leśnym poszyciu, chociaż bardzo często można go zebrać z samego środka leśnej ścieżki. Wybornie smakuje pokrojony w plastry, posolony, posypany pieprzem i  smażony na maśle. Ususzony wspaniale uzupełnia smak sosów, zup (krupnik) i bigosu. Rośnie od maja do listopada w różnych lasach, często pod świerkiem..  Autor zdjęcia: Wikipedia/Włodzimierz Wysocki
    wróć 1/15