Ramen to popularne japońskie danie złożone z makaronu typu ramen, dodatków warzywnych i mięsnych, jajka oraz wywaru na kościach lub warzywach. Wywar gotowany jest bardzo długo na wolnym ogniu. Trwa to nawet dwa, trzy dni. Później łączy się go z dodatkami.
- Ramen to nie jest zupa, ale raczej całe danie. Poszczególne składniki mają różne smaki i struktury. W ramenie znajdziemy coś słodkiego i coś kwaśnego - mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi, który jest organizatorem festiwalu.
W Łodzi co roku organizowany jest Ramen Festival. Łódzkie restauracje azjatyckie przygotowują specjalne wersje ramenu. Festiwal trwa 10 dni, od piątku, 15 listopada do niedzieli, 24 listopada.
RAMEN FESTIWAL ŁÓDŹ 2019. PRZEJDŹ DO GALERII, BY ZOBACZYĆ MENU I CENY
ZOBACZ W NASZYM SKLEPIE WAGĘ DIETETYCZNĄ: Sprawdź ile kalorii ma mięso i 998 innych produktów? >>
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?