Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja 55 metrów nad ziemią. Dinner in the Sky w Manufakturze [ZDJĘCIA+FILM]

Alicja Zboińska, mar
Grzegorz Gałsiński
Dinner in the Sky, czyli śniadanie albo kolacja z widokiem na Łódź to propozycja Manufaktury na weekend. Posiłek spożywany jest na platformie zawieszonej na wysokości 55 metrów przy stole, który równocześnie pomieści 22 osoby. Na pokładzie znajdą się też kucharz, barman i kelner. Tak wysoko w Polsce do tej pory platforma jeszcze się nie wzniosła.

Pierwsi goście zjedli posiłek na wysokości w sobotę o godz. 10. Dinner in the Sky zainaugurowało śniadanie prasowe Radia Łódź.

W sobotę i niedzielę platforma ze stołem wzniesie się w górę aż 28 razy. Dzięki temu z oferty będzie mogło skorzystać w sumie 616 osób. Pierwsze śniadanie w weekend będzie serwowane o godzinie 10. Z kolei ostatni wjazd w ramach Łódź by Night w sobotę odbędzie się o godzinie 23.30, a ostatni w niedzielę - o godzinie 22.30.

W tym roku po raz pierwszy w imprezie może wziąć udział każdy, kto tylko wykupi bilet. Do tej pory bowiem akcja była adresowana wyłącznie do uczestników zamkniętych imprez.

- Każdy kto zasiądzie przy stole Dinner in the Sky będzie mógł spojrzeć na Manufakturę z zupełnie innej perspektywy i podziwiać panoramę Łodzi - zachęcają organizatorzy. - Ponadto, specjalnie na tę okazję, szef kuchni przygotuje starannie wyselekcjonowane menu, które zaserwuje gościom podczas pięciu posiłków.

Szef podniebnej kuchni na początek zaproponuje śniadanie w stylu angielskim ze świeżo parzoną kawą albo do wyboru z wyciskanym na miejscu sokiem z owoców.

Podczas koktajlu zaproponuje między innymi marynowanego łososia otulonego pistacjami. Ci, którzy zechcą wybrać się na lunch, na przystawkę spróbują pierożków warzywnych podawanych z twarożkiem i papryczkami jalapenos.

Daniem głównym będą natomiast karmelizowane na miodzie żeberka wieprzowe albo duszone kolorowe warzywa. Najwięcej pracy wymaga tym razem przygotowanie kolacji. Organizatorzy zapewniają, że ma być ona prawdziwą ucztą. Oprócz wykwintnej przystawki i bezy z kremem mascarpone na deser, uczestnicy posiłku zjedzą cielęcinę z sosem karotkowym podawaną na gnocchi z batatów.

Przygotowano też wersję dla tych, którzy nie jedzą lub nie lubią mięsa. Wegetarianie spróbują więc gruszki marynowanej z płatkami marchwi i pomidorem konfitowanym podawanej w placku cukiniowym.

W wydarzeniu Dinner in the Sky może wziąć udział każdy, kto zdecyduje się na kupienie biletu na jeden z posiłków. Ceny różnych opcji wahają się od 129 do 349 zł za osobę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Restauracja 55 metrów nad ziemią. Dinner in the Sky w Manufakturze [ZDJĘCIA+FILM] - Dziennik Łódzki

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki