Wczoraj (13 stycznia) w "Kuchennych rewolucjach" wystąpiła łódzka restauracja. Magda Gessler przyjechała pomóc właścicielom restauracji "Gargoły" przy ul. Piotrkowskiej 43. W dawnym, kultowym dla mieszkańców Łodzi pubie Oberża Folkowa "Zapiecek" rozgościła się kuchnia podhalańska. Po rewolucji można tam zjeść (póki co tylko na wynos) dania kuchni żydowskiej. Restauracja pod nowym szyldem "Imber" łączy w swojej karcie dań tradycje Łodzi żydowskiej. Jest więc tatar ze śledzia z piernikiem, zalewajka na baraninie i baranie pulpety z kaszą. Właściciele lokalu Sylwia i Irek Kuśmierczykowie wierzą, że dzięki tej rewolucji ich lokal spodoba się łodzianom i odwiedzającym Łódź turystom.
Jak zmieniła się łódzka restauracja? Zobacz na kolejnych slajdach.
Serwowanie potraw na talerzu to na razie marzenia. Klienci dostają dania na wynos w jednorazowych opakowaniach.
Tatar ze śledzia z piernikiem i chlebem pumpernikiel.
Łodzianie otworzyli restaurację „Gargoły” z kuchnią domową, z akcentem na podhalańską. Niestety nim rozkręcili trudny biznes przyszła pandemia i zamknęła lokal.