18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restaurant Day w Łodzi: jednodniowe knajpy [SPRAWDŹ, GDZIE!]

Alicja Zboińska
Restaurant Day w Łodzi odbywa się w niedzielę, 17 lutego.
Restaurant Day w Łodzi odbywa się w niedzielę, 17 lutego. archiwum
Nie mają szefa kuchni, menu, wielu stolików ani profesjonalnie wyposażonej kuchni. Mimo to na jeden dzień w roku zamieniają się w prawdziwych restauratorów. W niedzielę obchodzimy bowiem Restaurant Day. Z tej okazji można wybrać się do jednodniowej knajpy o nazwie P109 Blender przy ul. Piotrkowskiej 109, a także w Miejskiej Kuchni Roślinnej. Restaurant Day to akcja wymyślona przez Finów. W ustalony dzień każdy może urządzić jednodniową restaurację: zgłosić akces na stronie organizatora, ułożyć menu, przygotować jedzenie i zaprosić nieznajomych.

Kuchnia włoska, amerykańska i...
Pod hasłem "Wiele smaków jedna restauracja" Restaurant Day odbędzie się w knajpie, która otrzymała nazwę P109 Blender i będzie się mieścić przy ul. Piotrkowskiej 109. Gotować będą miłośnicy jedzenia i blogerka kulinarna Hedoniacake. W menu znajdą się potrawy z kuchni włoskiej, francuskiej, amerykańskiej i polskiej. Restauracja podzielona będzie na trzy strefy.

- W pierwszej można zjeść: zupę prowansalską, zupę toscana, sałatkę Cezar, chili, pieczywo czosnkowe, chipsy i salsę - mówi Celina Maciejewska, przedstawicielka P109 Blender. - W drugiej proponujemy menu rodem z PRL, czyli kiełbasę z grilla, bułkę, musztardę i oranżadę. W trzeciej strefie królować będą słodkości: ciasto czekoladowe z Guinnessem, ciasto migdałowo miodowe, muffiny marchewkowo bananowe, ciasteczka z kandyzowanym imbirem, tarta gruszkowa z białą czekoladą, keks dyniowy, kawa, herbata.

Restauracja będzie czynna od godz. 14 do wyczerpania przygotowanych potraw. Gwarantowana jest także międzynarodowa obsługa. Gościom będzie towarzyszyć muzyka na żywo w wykonaniu Johna Bedalla. Miejsca można rezerwować wysyłając meila na adres: [email protected] lub telefonicznie pod numerek 697-356-996. Więcej informacji na profilach P109 oraz Restaurant Day Łódź na Facebooku.

Warzywa, owoce i zioła w roli głównej
Kolejna działająca tylko w najbliższą niedzielę restauracja powstanie przy ul. Próchnika 5. W knajpie o nazwie Miejska Kuchnia Roślinna będą serwowane dania wegańskie, również bezglutenowe.

- To świetna okazja do zasmakowania kuchni roślinnej, opartej na naturalnych, lokalnych i sezonowych produktach, w zgodzie z porami roku i szerokością geograficzną - zachęca na Facebooku Agata Bielska, która organizuje restaurację. - Jak również szansa by zaprzyjaźnić się z bogactwem warzyw, owoców, zbóż, ziół.

Agata Bielska w niedzielę będzie szefem kuchni. Łodzianka od 14 lat jest zwolenniczką kuchni roślinnej, opartej na naturalnych, lokalnych, sezonowych produktach.

Jak sama mówi, traktuje kuchnię jako pracownię artystyczno-alchemiczną, a swoją pasją bardzo lubi się dzielić z najbliższymi.

- Uwielbiam inspirować do nowego twórczego spojrzenia na gotowanie, gotując na dużych i małych imprezach, wyjazdach i szkoleniach - tłumaczy Agata Bielska.

Łodzianka prowadzi też tzw. coaching kuchenny, warsztaty gotowania i wspiera osoby w trakcie leczenia onkologicznego.
Miejska Kuchnia Roślinna będzie przy ul. Próchnika 5 czynna w godz. 14-20. Zgłoszenia meilowe: [email protected] lub telefoniczne pod numerem: 605-059-339.

Bliższe informacje na stronach internetowych www.agatabielska.pl oraz www.projekt-kokon.pl.

Damy ci więcej - zarejestruj się!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki