Kuchnia włoska, amerykańska i...
Pod hasłem "Wiele smaków jedna restauracja" Restaurant Day odbędzie się w knajpie, która otrzymała nazwę P109 Blender i będzie się mieścić przy ul. Piotrkowskiej 109. Gotować będą miłośnicy jedzenia i blogerka kulinarna Hedoniacake. W menu znajdą się potrawy z kuchni włoskiej, francuskiej, amerykańskiej i polskiej. Restauracja podzielona będzie na trzy strefy.
- W pierwszej można zjeść: zupę prowansalską, zupę toscana, sałatkę Cezar, chili, pieczywo czosnkowe, chipsy i salsę - mówi Celina Maciejewska, przedstawicielka P109 Blender. - W drugiej proponujemy menu rodem z PRL, czyli kiełbasę z grilla, bułkę, musztardę i oranżadę. W trzeciej strefie królować będą słodkości: ciasto czekoladowe z Guinnessem, ciasto migdałowo miodowe, muffiny marchewkowo bananowe, ciasteczka z kandyzowanym imbirem, tarta gruszkowa z białą czekoladą, keks dyniowy, kawa, herbata.
Restauracja będzie czynna od godz. 14 do wyczerpania przygotowanych potraw. Gwarantowana jest także międzynarodowa obsługa. Gościom będzie towarzyszyć muzyka na żywo w wykonaniu Johna Bedalla. Miejsca można rezerwować wysyłając meila na adres: [email protected] lub telefonicznie pod numerek 697-356-996. Więcej informacji na profilach P109 oraz Restaurant Day Łódź na Facebooku.
Warzywa, owoce i zioła w roli głównej
Kolejna działająca tylko w najbliższą niedzielę restauracja powstanie przy ul. Próchnika 5. W knajpie o nazwie Miejska Kuchnia Roślinna będą serwowane dania wegańskie, również bezglutenowe.
- To świetna okazja do zasmakowania kuchni roślinnej, opartej na naturalnych, lokalnych i sezonowych produktach, w zgodzie z porami roku i szerokością geograficzną - zachęca na Facebooku Agata Bielska, która organizuje restaurację. - Jak również szansa by zaprzyjaźnić się z bogactwem warzyw, owoców, zbóż, ziół.
Agata Bielska w niedzielę będzie szefem kuchni. Łodzianka od 14 lat jest zwolenniczką kuchni roślinnej, opartej na naturalnych, lokalnych, sezonowych produktach.
Jak sama mówi, traktuje kuchnię jako pracownię artystyczno-alchemiczną, a swoją pasją bardzo lubi się dzielić z najbliższymi.
- Uwielbiam inspirować do nowego twórczego spojrzenia na gotowanie, gotując na dużych i małych imprezach, wyjazdach i szkoleniach - tłumaczy Agata Bielska.
Łodzianka prowadzi też tzw. coaching kuchenny, warsztaty gotowania i wspiera osoby w trakcie leczenia onkologicznego.
Miejska Kuchnia Roślinna będzie przy ul. Próchnika 5 czynna w godz. 14-20. Zgłoszenia meilowe: [email protected] lub telefoniczne pod numerem: 605-059-339.
Bliższe informacje na stronach internetowych www.agatabielska.pl oraz www.projekt-kokon.pl.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?