Espuma z ziemniaka, ryżowa bułeczka z węgorzem, japońskie surf and turf. To tylko niektóre potrawy, jakich można skosztować podczas rozpoczynającego się już w środę (17 października) jesiennego festiwalu Łódź Restaurant Week 2018. Podczas niego 23 łódzkie restauracje będą serwować wyrafinowane, trzydaniowe "doświadczenie restauracyjne" w promocyjnej cenie 49 zł od osoby.
Goście na zjedzienie posiłku mają 1,5 godziny. Festiwal trwa od 17 do 28 października.
Stolik można rezerwować już teraz na stronie restaurantweek.pl.
Zobacz na kolejnych slajdach jak wyglądają festiwalowe dania i jakie mają składniki.
Cztery Ściany
ul. Piotrkowska 89
Menu 1
"Stacja 1 - Por à por Tartaletka z karmelizowanym porem i gruszką, wytrawny karmel z kminkiem, espuma z ziemniaka i pora infuzowana rumiankiem"
"Stacja 2 - Las z grzybami Krzyżowa wołowa z farszem grzybowym, gratin z ziemniaków i grzybów, tuba z musem grzybowym"
"Stacja 3 - marchewkowe pole (przesiadka w sadzie pomarańczy) Crème brûlée z marchewki z masłem orzechowym, chips z ciasta marchewkowego, żel z pomarańczy, kandyzowana skórka pomarańczowa, lody jogurtowe z pomarańczą"
Cztery Ściany
ul. Piotrkowska 89
Menu 2
"Stacja 1 - Por à por Tartaletka z karmelizowanym porem i gruszką, wytrawny karmel z kminkiem, espuma z ziemniaka i pora infuzowana rumiankiem"
"Stacja 2 - Ogród dyniowy Krokiet z risotto dyniowego z szafranem, pieczona dynia na grubej soli, veloute z dyni i imbiru"
"Stacja 3 - marchewkowe pole (przesiadka w sadzie pomarańczy) Crème brûlée z marchewki z masłem orzechowym, chips z ciasta marchewkowego, żel z pomarańczy, kandyzowana skórka pomarańczowa, lody jogurtowe z pomarańczą"
Filharmonia Smaku
ul. Pabianicka 132
Menu 1
Ravioli / wędzony twaróg/ dynia /boczek
schab gotowany w niskiej temperaturze / kapusta zasmażana / koperek/ knedlik / demi glace
mleczna czekolada / ciasto kruche / śliwka / kawa / sezam