Roladki z ciasta francuskiego to jedna z najpopularniejszych słonych przekąsek na ciepło z ciasta francuskiego. Sprawdź więcej pomysłów na słone przekąski.
Parówki w cieście
Parówki zawijane w ciasto francuskie, znane też jako kiełbaski w szlafrokach jest bardzo łatwo przygotować.
Potrzebne jest tylko ciasto francuskie i parówki. Ciasto kroimy na podłużne paski i owijamy w nie parówki (tak jak na zdjęciu). Można urozmaicić ten przepis krojąc ciasto na prostokąty, i zawijać parówki w kieszonki, do których można nalać trochę ketchupu lub musztardy.
Parówki w cieście pieczemy około 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Pomidorowe zapiekanki
Do tej przekąski również potrzebne jest jedno ciasto francuskie, duży pomidor i przyprawy - może być to szczypiorek lub zioła takie jak oregano czy bazylia.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty około 8x8 cm i układamy na blaszce. Na kwadraty kładziemy plasterki pomidora i posypujemy wybranymi przyprawami lub szczypiorkiem.
Do pomidora można dołożyć również ser żółty starty na tarce lub mozzarellę.
pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.
Zapiekanki z philadelfią i pomidorem
Podobnie jak w poprzednim przepisie, ciasto francuskie kroimy na kwadraty lub prostokąty i smarujemy serkiem philadelfia lub podobnym twarożkiem do smarowania kanapek. Na tak przygotowane ciasto układamy ulubione składniki: mogą być to pokrojone pomidorki koktajlowe ze szczypiorkiem.
Zapiekanki pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.