1/8
O roślinach świąt Bożego Narodzenia, ich pochodzeniu,...

O roślinach świąt Bożego Narodzenia, ich pochodzeniu, symbolice i rzeczywistym wpływie na zdrowie opowiada prof. Ewa Fudali – biolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

2/8
– Jeżeli przyjrzeć się tradycyjnym potrawom wigilijnym, to...
fot. Grzegorz Dembinski/Polskapresse

Potrawy wigilijne i inne świąteczne rośliny

– Jeżeli przyjrzeć się tradycyjnym potrawom wigilijnym, to niemal wszystkie przygotowane są na bazie produktów roślinnych i grzybów. Pszenica (ziarno w kutii, mąka w pierogach i kluskach), mak, kapusta, groch, czerwone buraki (w barszczu), owoce (w kompocie z suszu) – wszystkim przypisuje się symboliczne znaczenie. Czy nasi przodkowie przygotowując wigilijną kolację rzeczywiście komponowali potrawy kierując się tą symboliką?

Jestem skłonna przyjąć, że raczej brali po prostu to, co udało się zgromadzić na zimę – mówi prof. Ewa Fudali – biolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

3/8
Jedząc kluski z makiem lub kutię lubimy jednak myśleć, że...
fot. Przemyslaw Swiderski

Mak, kapusta i czerwone buraki

Jedząc kluski z makiem lub kutię lubimy jednak myśleć, że zapewniamy sobie dostatek i pomyślność na przyszły rok, a jednocześnie oswajamy duchy, że zjedzona w pierogach lub z grochem kapusta da nam siłę i witalność, a czerwone buraki – urodę...

Z naukowego punktu widzenia te oczekiwania nie są tak zupełnie oderwane od rzeczywistości. Ziarenka niebieskiego maku (wykorzystywanego w kuchni) zawierają blisko 50% tłuszczu (kwasu linolowego) i dużo witamin, podobnie biała kapusta, szczególnie kiszona, to kopalnia witamin i składników mineralnych – pozwolą więc przetrwać zaczynającą się zimę i powitać wiosnę w nie najgorszej kondycji. Choć – uwaga! – ciężkostrawność nasion maku może powodować ociężałość i senność. Czerwone buraki mają duży wpływ na jakość krwi, co poprawia krążenie i wygląd jednocześnie.

4/8
Nie byłoby magii świat bez zapachu przypraw do kapusty i...
fot. pixabay.com

Świąteczne przyprawy

Nie byłoby magii świat bez zapachu przypraw do kapusty i piernika – a to przecież rośliny. Te ostatnie, nazywane „przyprawami korzennymi” niewiele mają z korzeniami wspólnego: cynamon to sproszkowana kora drzewa cynamonowego, goździki – pąki kwiatów goździkowca korzennego, gałka muszkatołowa – pestka z owocu muszkatołowca korzennego, kardamon – nasiona rośliny o nazwie kardamon malabarski, ziele angielskie – owoce korzennika lekarskiego.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Anita Sokołowska skąpana w słońcu. Z gracją eksponuje swoje długie zgrabne nogi

NOWE
Anita Sokołowska skąpana w słońcu. Z gracją eksponuje swoje długie zgrabne nogi

Foki też miały majówkę! Rekordowa ich liczba wylegiwała się na plażach

Foki też miały majówkę! Rekordowa ich liczba wylegiwała się na plażach

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT

Zobacz również

Upalna i słoneczna niedziela na Stawach Stefańskiego w Łodzi. Co dalej w pogodzie?

Upalna i słoneczna niedziela na Stawach Stefańskiego w Łodzi. Co dalej w pogodzie?

Warta - Widzew 2:1. Kibice Widzewa dopingowali w Grodzisku. Jak padły gole? Zdjęcia

Warta - Widzew 2:1. Kibice Widzewa dopingowali w Grodzisku. Jak padły gole? Zdjęcia