MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rozpływające się w ustach pierogi z bobem na obiad. Do farszu dodaję popularny ser. Zapamiętaj patent na obłędne letnie danie

Anna Daniluk
Tradycyjne pierogi z bobem polecam doprawić pyszną fetą.
Tradycyjne pierogi z bobem polecam doprawić pyszną fetą. freepik.com/ freepik/zdjęcie ilustracyjne
Najlepsze pierogi z bobem to doskonała alternatywa wobec tradycyjnego dania. Wyjątkowe zestawienie bobu i fety stworzy ulubiony farsz dla twojej rodziny. Zachęcam cię do podania ich z okrasą z boczku i przyrumienionej cebuli. Poznaj sposób na babciny przepis w nowoczesnej formie.

Spis treści

Klasyczne pierogi z bobem często robiono z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Jednak taki farsz można także doprawić pokrojonym w kostkę boczkiem. Zamiast fety polecam ci także skorzystać z wędzonego twarogu, który dodaje charakterystycznego dymnego aromatu. To letnie danie możesz także obsmażyć na maśle i podawać na obiad nawet na drugi dzień.

Przepis na pierogi z bobem

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Ciasto na pierogi z bobem:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 250 ml ciepłej wody,

  • 1 jajko,

  • szczypta soli,

  • 2 łyżki oleju.

Farsz z bobu:

  • 500 g świeżego bobu,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 100 g sera feta.

Jak zrobić pierogi z bobem?

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto na pierogi.

  2. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do rozwinięcia glutenu na 30 minut.

  3. Bób ugotuj do miękkości we wrzątku przez 7 minut.

  4. Następnie posiekaj cebulę i ząbki czosnku.

  5. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i obsmaż na oleju na złoty kolor.

  6. Dodaj ugotowany bób i obsmaż na złoty kolor.

  7. Do warzyw dodaj pieprz, opcjonalnie sól i rozkrusz fetę.

  8. Farsz przełóż do miski i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.

  9. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka, na środku układaj przestudzony farsz z bobu i zlepiaj brzegi, tworząc pierogi.

  10. W garnku zagotuj 3 l wody i łyżeczką soli.

  11. Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj do wypłynięcia przez 3 minuty.

  12. Domowe pierogi z bobem i serem wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na talerzu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zachęcam cię, aby takie pierogi z bobem podawać z omastą, kwaśną śmietaną lub posypać posiekanym koperkiem. Wyśmienicie smakują także posypane posiekaną natką pietruszki. Mam nadzieję, że rozsmakujesz się w tym prostym i smacznym posiłku na lato.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rozpływające się w ustach pierogi z bobem na obiad. Do farszu dodaję popularny ser. Zapamiętaj patent na obłędne letnie danie - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki