Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozpoczął się Festiwal Dobrego Smaku: wrócić do smaków zapamiętanych z dzieciństwa [ZDJĘCIA]

Alicja Zboińska
W czwartek (25 czerwca), w restauracji Book&Cook przy ul. Piotrkowskiej, rozpoczął się Festiwal Dobrego Smaku.

Już po raz dwunasty w Łodzi obchodzimy Festiwal Dobrego Smaku. Tematem przewodnim są smaki dzieciństwa. Festiwalowych potraw możemy spróbować w 26 restauracjach, przy czym w konkursie bierze udział 25, a także w 11 kawiarniach. To goście w głosowaniu smsowym zdecydują, której potrawie przypadnie tytuł najlepszego dania oraz która kawiarnia będzie się cieszyć z tytułu najlepszy deser.

Jedna z większych kulinarnych imprez w Łodzi potrwa do niedzieli.

Od kukuryku na patyku po poranek malucha

W czasie festiwalu dania, które zostały zgłoszone do konkursu będzie można zjeść za 13 zł. Deser z napojem będzie natomiast kosztował 9 złotych.

W konkursie udział biorą restauracje: Bawaria czy Tyrol (ul. Piotrkowska 64), Bierhalle w Manufakturze, Dolce Salato (pl. Wolności 12), Gejsza Sushi z al. Kościuszki 93.

Zgłosiły się także: House of Sushi (ul. Piotrkowska 89), Kamari (ul. Piotrkowska 122), La Vende Bistro (ul. Piotrkowska 76), Lokal (Pasaż Schillera), Otwarte Drzwi (ul. Piotrkowska 120), Paleta Bieli (ul. Piotrkowska 89).

W ramach Festiwalu Dobrego Smaku można również odwiedzić: restaurację Bułgarską (ul. Piotrkowska 69 ), Złoty Imbir (ul. Sienkiewicza 39), Galicję w Manufakturze, Lavash (ul. Piotrkowska 69), Nienażartego (ul. Rojna 92), Polską (ul. Piotrkowska 12).

Kolejne restauracje to: Reymont (ul. Legionów 81), Spektakl (ul. Piotrkowska 101), Spółdzielnia (Off Piotrkowska), U Kretschmera (ul. Kopernika 64), Sendai Sushi (ul. Piotrkowska 209), Senioritas (ul. Moniuszki 1a,), Sushi Zielony Chrzan (ul. Żwirki 8), Szwalnia Smaków (ul. Piotrkowska 217) oraz Zbożowa (ul. Roosvelta 7). Poza konkursem znalazła się restauracja Four Colors z hotelu DoubleTree by Hilton (ul. Łąkowa 29).

We wszystkich tych miejscach będzie można spróbować między innymi takich festiwalowych potraw jak: kukuryku na patyku, przysmak niejadka, poranek malucha czy działkowy rarytas prosto z ogródka lub wakacje w Ozorkowie.

Sielankowy duet i niezwykła podróż

Podczas festiwalu będzie można też spróbować słodkich przysmaków w 11 kawiarniach. Są to: All Star (ul. Piotrkowska 217), Awangarda w MS2 w Manufakturze), Poczekalnia (ul. Więckowskiego 16), Sowa (ul. Tuwima 15), Foto Cafe 102 (ul. Piotrkowska 102), Jaffa (ul. Piotrkowska 67), DalekoBlisko (Off Piotrkowska), La Vende Bistro (ul. Piotrkowska 76), Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie (ul. Traugutta 2), Yellow (Off Piotrkowska), Tubajka (plac Zwycięstwa 3).

Zaserwują one m.in. powolną pogoń za smakiem, marchewkowe pole i lemoniadę z rokitnika, grę w smaki.

Barman w roli głównej

W niedzielę Festiwal Dobrego Smaku zagości w Manufakturze. W barze przy plaży na rynku odbędzie się pokaz barmański. Organizatorzy zapowiadają płonące butelki, efektowną żonglerkę, podrzucanie butelek w powietrze i kolorowe koktajle. Po pokazie na plaży zaplanowano trening barmański dla dzieci i dorosłych. Będą mogli wykonać podstawowe triki używając plastikowych butelek, żeby nikomu nie stała się krzywda.

Pełen program tej edycji imprezy oraz listę festiwalowych dań można znaleźć na stronie festiwaldobregosmaku.eu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki