Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz
Składniki:
- 200 g sera feta
- 200 g mozzarelli (małe kulki)
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 1 szklanka marynowanych pieczarek
- 5 ogórków konserwowych
- 5 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 słoiczek czosnku marynowanego z ziołami
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- oliwa
Kupuj w dobrej cenie
Sos winegret
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oliwy
- pieprz
Ewy Wachowicz sałatka pod wódeczkę
Sposób przygotowania
Do dużej miski wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę, kulki mozzarelli, zielone i czarne oliwki bez pestek, odsączone z zalewy, pokrojone w kostkę suszone pomidory, ogórki i pieczarki (jeśli pieczarki są małe, przecinamy je tylko na pół) oraz odsączony czosnek. Wsypujemy uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawiamy roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Całość mieszamy.
Teraz pora na sos winegret. Do kubka przeciskamy czosnek i rozcieramy z solą. Dodajemy musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Mieszamy. Wolnym strumieniem wlewamy oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawiamy pieprzem i zalewamy sałatkę. Na końcu polewamy jeszcze wszystko oliwą z oliwek.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?