Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka „pod wódeczkę” według przepisu Ewy Wachowicz. To idealna przekąska na domową biesiadę. Jak ją przyrządzić?

Oprac. (AB)
Do sałatki najlepiej użyć mozzarelli w małych kulkach.
Do sałatki najlepiej użyć mozzarelli w małych kulkach. Polska Press
Sałatka „pod wódeczkę” według przepisu Ewy Wachowicz. Jeśli lubicie fetę, mozzarellę i oliwki, ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Jest świetną zakąską do czystej wódki, robi więc furorę na wszelkich zakrapianych imprezach. Co prawda w czasach pandemii o hucznych zabawach z udziałem wielu gości musimy zapomnieć, ale wciąż możemy się spotykać w gronie do pięciu osób. Oto przepis Ewy Wachowicz na sałatkę „pod wódeczkę”. Zapewniamy jednak, że sałatka się nie obrazi, jeśli zostanie zjedzona bez wódeczki.

Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 200 g mozzarelli (małe kulki)
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 1 szklanka marynowanych pieczarek
  • 5 ogórków konserwowych
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 słoiczek czosnku marynowanego z ziołami
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • oliwa
Ewa Wachowicz

Zimne nóżki. Przepis poleca Ewa Wachowicz. Jak zrobić zimne ...

Kupuj w dobrej cenie

Sos winegret

  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy
  • pieprz

Ewy Wachowicz sałatka pod wódeczkę

Sposób przygotowania

Do dużej miski wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę, kulki mozzarelli, zielone i czarne oliwki bez pestek, odsączone z zalewy, pokrojone w kostkę suszone pomidory, ogórki i pieczarki (jeśli pieczarki są małe, przecinamy je tylko na pół) oraz odsączony czosnek. Wsypujemy uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawiamy roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Całość mieszamy.
Teraz pora na sos winegret. Do kubka przeciskamy czosnek i rozcieramy z solą. Dodajemy musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Mieszamy. Wolnym strumieniem wlewamy oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawiamy pieprzem i zalewamy sałatkę. Na końcu polewamy jeszcze wszystko oliwą z oliwek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sałatka „pod wódeczkę” według przepisu Ewy Wachowicz. To idealna przekąska na domową biesiadę. Jak ją przyrządzić? - Express Ilustrowany

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki