1/20
Okazuje się, że kisić można niemal wszystko
fot. I.G. Świerżyńscy

Okazuje się, że kisić można niemal wszystko

2/20
Papryczki...
fot. Wuadysuaw Jagiełło

Papryczki

Sposób 1 – Za pomocą noża
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek,
2. ZAWSZE W RĘKAWICZKACH kroimy papryczki w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by ograniczyć do minimum warunki do tego, aby zatrzymać w warzywach małe kieszonki i bąbelki powietrza po zalaniu solanką,
3. Czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki i czosnek wkładamy do słoika,
5. Wszystko dociskamy i zalewamy solanką, aż do zakrycia
6. Wkładamy docisk
7. Nakręcamy nakrętką z rurką
8. Rurkę zalewamy resztą solanki

3/20
Papryczki...
fot. Wuadysuaw Jagiełło

Papryczki

Sposób 2 – Za pomocą blendera
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek
2. kroimy w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by łatwiej się zblendowały
3. czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki, czosnek i sól wkładamy do blendera
5. Wlewamy 100 ml wody i blendujemy na gładką papkę - nie blendujemy ciągle, bo nagrzany blender może nam pozabijać trochę bakterii.
6. Nakręcamy nakrętką z rurką
7. Rurkę zalewamy resztą solanki
W obu przypadkach stukamy delikatnie słoikiem, żeby wytrząsnąć wszystkie uwiezione pęcherzyki powietrza.
Słoik odstawiamy do ciemnego miejsca. Promienie UV niszczą Lactobacillusa.

4/20
Papryczki...
fot. Wuadysuaw Jagiełło

Papryczki

Sposób 1 – Za pomocą noża
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek,
2. ZAWSZE W RĘKAWICZKACH kroimy papryczki w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by ograniczyć do minimum warunki do tego, aby zatrzymać w warzywach małe kieszonki i bąbelki powietrza po zalaniu solanką,
3. Czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki i czosnek wkładamy do słoika,
5. Wszystko dociskamy i zalewamy solanką, aż do zakrycia
6. Wkładamy docisk
7. Nakręcamy nakrętką z rurką
8. Rurkę zalewamy resztą solanki

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Potężny cios w przestępczość narkotykową!

Potężny cios w przestępczość narkotykową!

Zobacz również

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję