1/20
Okazuje się, że kisić można niemal wszystko
fot. I.G. Świerżyńscy

Okazuje się, że kisić można niemal wszystko

2/20
Papryczki...
fot. Wuadysuaw Jagiełło

Papryczki

Sposób 1 – Za pomocą noża
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek,
2. ZAWSZE W RĘKAWICZKACH kroimy papryczki w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by ograniczyć do minimum warunki do tego, aby zatrzymać w warzywach małe kieszonki i bąbelki powietrza po zalaniu solanką,
3. Czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki i czosnek wkładamy do słoika,
5. Wszystko dociskamy i zalewamy solanką, aż do zakrycia
6. Wkładamy docisk
7. Nakręcamy nakrętką z rurką
8. Rurkę zalewamy resztą solanki

3/20
Papryczki...
fot. Wuadysuaw Jagiełło

Papryczki

Sposób 2 – Za pomocą blendera
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek
2. kroimy w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by łatwiej się zblendowały
3. czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki, czosnek i sól wkładamy do blendera
5. Wlewamy 100 ml wody i blendujemy na gładką papkę - nie blendujemy ciągle, bo nagrzany blender może nam pozabijać trochę bakterii.
6. Nakręcamy nakrętką z rurką
7. Rurkę zalewamy resztą solanki
W obu przypadkach stukamy delikatnie słoikiem, żeby wytrząsnąć wszystkie uwiezione pęcherzyki powietrza.
Słoik odstawiamy do ciemnego miejsca. Promienie UV niszczą Lactobacillusa.

4/20
Papryczki...
fot. Wuadysuaw Jagiełło

Papryczki

Sposób 1 – Za pomocą noża
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek,
2. ZAWSZE W RĘKAWICZKACH kroimy papryczki w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by ograniczyć do minimum warunki do tego, aby zatrzymać w warzywach małe kieszonki i bąbelki powietrza po zalaniu solanką,
3. Czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki i czosnek wkładamy do słoika,
5. Wszystko dociskamy i zalewamy solanką, aż do zakrycia
6. Wkładamy docisk
7. Nakręcamy nakrętką z rurką
8. Rurkę zalewamy resztą solanki

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Piłka ręczna na najwyższym poziomie wraca do Łodzi. Superpuchar Polski w Atlas Arenie

Piłka ręczna na najwyższym poziomie wraca do Łodzi. Superpuchar Polski w Atlas Arenie

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Zobacz również

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Piłka ręczna na najwyższym poziomie wraca do Łodzi. Superpuchar Polski w Atlas Arenie

Piłka ręczna na najwyższym poziomie wraca do Łodzi. Superpuchar Polski w Atlas Arenie