1/20
Okazuje się, że kisić można niemal wszystko
fot. I.G. Świerżyńscy

Okazuje się, że kisić można niemal wszystko

2/20
Papryczki...
fot. Wuadysuaw Jagiełło

Papryczki

Sposób 1 – Za pomocą noża
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek,
2. ZAWSZE W RĘKAWICZKACH kroimy papryczki w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by ograniczyć do minimum warunki do tego, aby zatrzymać w warzywach małe kieszonki i bąbelki powietrza po zalaniu solanką,
3. Czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki i czosnek wkładamy do słoika,
5. Wszystko dociskamy i zalewamy solanką, aż do zakrycia
6. Wkładamy docisk
7. Nakręcamy nakrętką z rurką
8. Rurkę zalewamy resztą solanki

3/20
Papryczki...
fot. Wuadysuaw Jagiełło

Papryczki

Sposób 2 – Za pomocą blendera
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek
2. kroimy w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by łatwiej się zblendowały
3. czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki, czosnek i sól wkładamy do blendera
5. Wlewamy 100 ml wody i blendujemy na gładką papkę - nie blendujemy ciągle, bo nagrzany blender może nam pozabijać trochę bakterii.
6. Nakręcamy nakrętką z rurką
7. Rurkę zalewamy resztą solanki
W obu przypadkach stukamy delikatnie słoikiem, żeby wytrząsnąć wszystkie uwiezione pęcherzyki powietrza.
Słoik odstawiamy do ciemnego miejsca. Promienie UV niszczą Lactobacillusa.

4/20
Papryczki...
fot. Wuadysuaw Jagiełło

Papryczki

Sposób 1 – Za pomocą noża
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek,
2. ZAWSZE W RĘKAWICZKACH kroimy papryczki w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by ograniczyć do minimum warunki do tego, aby zatrzymać w warzywach małe kieszonki i bąbelki powietrza po zalaniu solanką,
3. Czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki i czosnek wkładamy do słoika,
5. Wszystko dociskamy i zalewamy solanką, aż do zakrycia
6. Wkładamy docisk
7. Nakręcamy nakrętką z rurką
8. Rurkę zalewamy resztą solanki

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Protest rolników przed urzędem marszałkowskim. Co stało się z ciągnikami? ZDJĘCIA

Protest rolników przed urzędem marszałkowskim. Co stało się z ciągnikami? ZDJĘCIA

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

Tania i szybka surówka z rzodkiewki. Zrób ją do schabowego lub ryby

Tania i szybka surówka z rzodkiewki. Zrób ją do schabowego lub ryby

Zobacz również

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

5 najtańszych miast Europy na długi weekend w Boże Ciało. Ceny? Od 350 złotych!

5 najtańszych miast Europy na długi weekend w Boże Ciało. Ceny? Od 350 złotych!