2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Śliwki z cynamonem i goździkami

Składniki
▪ 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
▪ 6 suszonych goździków,
▪ 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
▪ 3 grube plastry świeżego imbiru.

Przygotowanie
1. Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
2. Włóż śliwki wraz z dodatkami do garnka i gotuj, nieustannie mieszając (aby skrócić czas gotowania, usuwaj z garnka sok lub gotuj owoce w sosie własnym do 3 dni, przez pół godziny lub godzinę dziennie).
3. Gorącą masę przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.

Zobacz również

Pogoń za Lechem. Jedenastka 16. kolejki Ekstraklasy

Pogoń za Lechem. Jedenastka 16. kolejki Ekstraklasy

Nintendo - jaki prezent dla fana? Poradnik świąteczny - Nintendo Switch, gry, gadżety

Nintendo - jaki prezent dla fana? Poradnik świąteczny - Nintendo Switch, gry, gadżety

Polecamy

Powrót nauczania zdalnego? Wiceminister nauki odpowiada

Powrót nauczania zdalnego? Wiceminister nauki odpowiada

Kuriozalna kontuzja Żurkowskiego. W głowie się nie mieści! [WIDEO]

Kuriozalna kontuzja Żurkowskiego. W głowie się nie mieści! [WIDEO]

Oficjalnie: Poznaliśmy nowego trenera Man. United

Oficjalnie: Poznaliśmy nowego trenera Man. United

Dodaj ogłoszenie