Skąd się wzięło oznaczenie Produkt Polski i jakie ma znaczenie?

Materiał informacyjny Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Kupujący ma do czynienia z ogromną liczbą oznaczeń funkcjonujących w handlu, można nawet powiedzieć, że porusza się w gąszczu oznaczeń. Niektóre z nich mają nawet za zadanie wprowadzenie klienta w błąd, zasugerowanie mu cech produktu, których on nie posiada. Dlatego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wdrożyło nowe regulacje dotyczące dobrowolnego znakowania produktów spożywczych informacją „Produkt Polski” wraz z określeniem wzoru znaku w celu ułatwienia konsumentowi podejmowania właściwych decyzji zakupowych. Dla przykładu, jeżeli chce wydać pieniądze na żywność ekologiczną lub wyprodukowaną z surowców od polskich rolników, to powinien wybrać produkty oznaczone „zielonym liściem” lub biało-czerwoną flagą z napisem PRODUKT POLSKI.

od 16 lat

Znak „Produkt polski” umożliwia konsumentom łatwiejsze wyszukiwanie produktów wytworzonych w Polsce z użyciem polskich surowców. Według raportu „Polska wieś i rolnictwo 2021” już 72,2% ankietowanych mieszkańców miast i 66,8% mieszkańców wsi zwraca uwagę na znak PRODUKT POLSKI. Większość Polaków podczas zakupów chce wspierać rodzime marki, dlatego aż połowa badanych chętniej sięga po polskie artykuły rolno-spożywcze, gdy jest to podkreślone na opakowaniu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów dotyczącym łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z  polskich surowców, Ministerstwo Rolnictwa i  Rozwoju Wsi opracowano zasady stosowania w znakowaniu żywności informacji „Produkt polski”. Z dniem 1 stycznia 2017 roku weszła w  życie ustawa o  zmianie ustawy o  jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w której określono jednolite kryteria dotyczące dobrowolnego umieszczania na etykietach, opakowaniach lub na półkach sklepowych informacji „Produkt polski”. Stanowią one, że produkty muszą być wyprodukowane z  surowców wytworzonych na terenie Polski. W  produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem że składniki takie nie są wytwarzane w kraju. Produkty nieprzetworzone mogą zostać oznakowane informacją „Produkt polski”, jeżeli produkcja, uprawa lub hodowla, w  tym zbiory, dojenie w przypadku krów, owiec i kóz odbyły się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W przypadku mięsa dodatkowo wymaga się, aby zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a  w  przypadku innych niż mięso produktów pochodzenia zwierzęcego – aby zostały one pozyskane od zwierząt, których chów odbywa się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Produkty przetworzone uzyskane w wyniku przetworzenia produktów nieprzetworzonych, dla których można stosować informację „Produkt polski”, muszą dodatkowo odpowiadać następującym wymaganiom: – ich przetworzenie odbyło się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej; – wszystkie ich składniki nieprzetworzone spełniają wymagania wskazane powyżej dla produktów nieprzetworzonych, które mogą zostać oznakowane informacją „Produkt polski”; – inne, niż wskazane wyżej, składniki nie mogą przekraczać 25% łącznej masy wszystkich składników w chwili ich użycia do wyprodukowania tego produktu (z wyłączeniem użytej wody) oraz składników tych nie można zastąpić takimi samymi składnikami, które zostały wyprodukowane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Podmiot, który będzie chciał w oznakowaniu podać informację o spełnianiu powyższych kryteriów, może to zrobić albo poprzez umieszczenie informacji „Produkt polski”, albo poprzez umieszczenie znaku graficznego zawierającego tę informację. Spełnianie kryteriów określonych ustawowo przez produkty oznakowane informacją „Produkt polski” podlega weryfikacji podczas inspekcji prowadzonych przez służby kontrolne. Wzór znaku graficznego zawierającego informację „Produkt polski” określiły przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i  Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie wzoru znaku graficznego zawierającego informację „Produkt polski” (Dz.U. z  2016 r. poz. 2148, z późn. zm.). Logo „Produkt polski” można pobrać bezpłatnie ze strony internetowej Ministerstwa Rolnictwa i  Rozwoju Wsi. Produkty znakowane tą informacją nie wymagają żadnej rejestracji. Znak ten dzięki prostej grafice nawiązującej do polskiej flagi jest łatwo zauważalny dla konsumentów, którzy właśnie odniesienie do polskiego pochodzenia traktują jako kryterium zakupu produktu. Znakowanie środków spożywczych informacją „Produkt polski” ułatwia konsumentowi wybór produktów krajowych. Przy bogatej ofercie na sklepowych półkach ma to niebagatelne znaczenie. W efekcie przyczynia się także do budowania patriotyzmu konsumenckiego i wsparcia sprzedaży polskiej żywności. Powinnyśmy jeszcze pamiętać, że gdy będziemy wybierać krajowe artykuły, 75 groszy z każdej złotówki wydanej na produkty, które powstały w naszym kraju, zostaje w polskiej gospodarce. W przypadku zakupu produktów importowanych to tylko 25 groszy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki