Składniki na zakwas z buraków. Przepis na zakwas z buraków do barszczu czerwonego na Wigilię 15.12.2022

OPRAC.:
Dariusz Matyjaszczyk
Dariusz Matyjaszczyk
Zakwas z buraków jest pyszny i banalnie łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu.
Zakwas z buraków jest pyszny i banalnie łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu. pixabay.com
Jak zrobić zakwas z buraków? Do barszczu czerwonego na Wigilię najlepiej użyć własnoręcznie przygotowanego zakwasu z buraków. Wypróbuj nasz najlepszy przepis na zakwas z buraków czerwonych. Sprawdź jakie będą potrzebne składniki.

Jak zrobić zakwas z buraków?

Przepis na zakwas z buraków jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest wiele wariantów zakwasu i każda gospodyni ma swój sekret, ale mają jedną wspólną cechę - to łatwość przygotowania.

Składniki na zakwas z buraków. Oczywiście buraki, prócz nich niezbędna jest również skórka z chleba razowego na zakwasie oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, szczypta cukru i sól. Wiele osób nie wyobraża sobie także zakwasu z buraków bez czosnku.

Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie pięciu dniach!

Zakwas z buraków - przepis krok po kroku

Zakwas z buraków to naturalny probiotyk. Można go pić jako "napój energetyczny" po lekkim schłodzeniu. Można go również użyć do przygotowania barszczu. Najlepiej spożyć go maksymalnie w ciągu dwóch tygodni.

Proces fermentacji może być dynamiczny, dlatego codziennie należy odcedzać pianę, która będzie się zbierała na górze naczynia.

Przepis na zakwas z buraków

Zakwas z buraków jest banalnie łatwy do przygotowania. Składniki na zakwas z buraków mamy najczęściej pod ręką. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania zakwasu z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia.

Jak krok po kroku zrobić zakwas z buraków? Sprawdź to teraz w naszej galerii.

Składniki na zakwas z buraków:

  • 1 kg buraków (słodkich najlepiej podłużnych),
  • 2 litry wody przegotowanej i ostudzonej,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • główka czosnku,
  • 2 łyżki soli bez jodu (łyżka na litr wody),
  • skórka razowego chleba.
Zakwas z buraków jest pyszny i banalnie łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu.

Składniki na zakwas z buraków. Przepis na zakwas z buraków d...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Fitbit

Fitbit Sense Beżowy

799,00 zł

kup najtaniej

Haylou

Haylou LS02 Czarny

127,99 zł

kup najtaniej

Garmin

GARMIN Fenix 7S Srebrno-szary (100253901)

2 619,00 zł

kup najtaniej

Hama

Hama Fit Watch 6900 czarny GPS (178607)

229,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Nocna bitwa nad Dnieprem. Batalion Terror stoczył bój z Rosjanami

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie