Zakwas z buraków jest pyszny i banalnie łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu.
Składniki na zakwas buraczany mamy najczęściej pod ręką. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania zakwasu z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia.
100 g zakwasu z buraków to tylko 12 kcal!
Zakwas z buraków robi się bardzo łatwo, niewiele kosztuje, smakuje wyśmienicie i wystarczy poczekać kilka dni, żeby był gotowy. Zakwas z buraków można wykorzystać na przykład do zrobienia barszczu. Ma też mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia - zakwas z buraków to naturalny probiotyk. Do przygotowania zakwasu z buraków nie potrzeba drogich ani wyszukanych składników.
Zakwas z buraków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych,
- 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej),
- główka czosnku,
- 6 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- sól bez jodu (najlepiej kamienna lub himalajska) - na litr wody łyżka soli.
Buraki czerwone pokroić niedbale na mniejsze kawałki i ułożyć w 5-litrowym wyparzonym dokładnie słoju w miarę szczelnie. Nadaje się również naczynia ceramiczne.