Jak zrobić zakwas z buraków?
Przepis na zakwas z buraków jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest wiele wariantów zakwasu i każda gospodyni ma swój sekret, ale mają jedną wspólną cechę - to łatwość przygotowania.
Składniki na zakwas z buraków. Oczywiście buraki, prócz nich niezbędna jest również skórka z chleba razowego na zakwasie oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, szczypta cukru i sól. Wiele osób nie wyobraża sobie także zakwasu z buraków bez czosnku.
Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie pięciu dniach!
Zakwas z buraków - przepis krok po kroku
Zakwas z buraków to naturalny probiotyk. Można go pić jako "napój energetyczny" po lekkim schłodzeniu. Można go również użyć do przygotowania barszczu. Najlepiej spożyć go maksymalnie w ciągu dwóch tygodni.
Proces fermentacji może być dynamiczny, dlatego codziennie należy odcedzać pianę, która będzie się zbierała na górze naczynia.
Przepis na zakwas z buraków
Zakwas z buraków jest banalnie łatwy do przygotowania. Składniki na zakwas z buraków mamy najczęściej pod ręką. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania zakwasu z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia.
Jak krok po kroku zrobić zakwas z buraków? Sprawdź to teraz w naszej galerii.
Składniki na zakwas z buraków:
- 1 kg buraków (słodkich najlepiej podłużnych),
- 2 litry wody przegotowanej i ostudzonej,
- 6 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- główka czosnku,
- 2 łyżki soli bez jodu (łyżka na litr wody),
- skórka razowego chleba.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?