Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Składniki na zakwas z buraków. Przepis na zakwas z buraków do barszczu czerwonego na Wigilię 15.12.2022

OPRAC.:
Dariusz Matyjaszczyk
Dariusz Matyjaszczyk
Zakwas z buraków jest pyszny i banalnie łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu.
Zakwas z buraków jest pyszny i banalnie łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu. pixabay.com
Jak zrobić zakwas z buraków? Do barszczu czerwonego na Wigilię najlepiej użyć własnoręcznie przygotowanego zakwasu z buraków. Wypróbuj nasz najlepszy przepis na zakwas z buraków czerwonych. Sprawdź jakie będą potrzebne składniki.

Jak zrobić zakwas z buraków?

Przepis na zakwas z buraków jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest wiele wariantów zakwasu i każda gospodyni ma swój sekret, ale mają jedną wspólną cechę - to łatwość przygotowania.

Składniki na zakwas z buraków. Oczywiście buraki, prócz nich niezbędna jest również skórka z chleba razowego na zakwasie oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, szczypta cukru i sól. Wiele osób nie wyobraża sobie także zakwasu z buraków bez czosnku.

Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie pięciu dniach!

Zakwas z buraków - przepis krok po kroku

Zakwas z buraków to naturalny probiotyk. Można go pić jako "napój energetyczny" po lekkim schłodzeniu. Można go również użyć do przygotowania barszczu. Najlepiej spożyć go maksymalnie w ciągu dwóch tygodni.

Proces fermentacji może być dynamiczny, dlatego codziennie należy odcedzać pianę, która będzie się zbierała na górze naczynia.

Przepis na zakwas z buraków

Zakwas z buraków jest banalnie łatwy do przygotowania. Składniki na zakwas z buraków mamy najczęściej pod ręką. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania zakwasu z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia.

Jak krok po kroku zrobić zakwas z buraków? Sprawdź to teraz w naszej galerii.

Składniki na zakwas z buraków:

  • 1 kg buraków (słodkich najlepiej podłużnych),
  • 2 litry wody przegotowanej i ostudzonej,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • główka czosnku,
  • 2 łyżki soli bez jodu (łyżka na litr wody),
  • skórka razowego chleba.
Zakwas z buraków jest pyszny i banalnie łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu.

Składniki na zakwas z buraków. Przepis na zakwas z buraków d...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki