Ludzie dzielą się zazwyczaj na dwie grupy – tych, którzy obierają i tych, którzy tego nie robią, pamiętając, że skórki również zawierają składniki odżywcze. Oczywiście smak i tekstura jest inna niż to, co znajduje się pod skórką, istnieje też obawa związana z pestycydami. Bez względu na to, do której grupy należymy, warto pamiętać, że skórki roślin mogą być bardzo wartościowe i przydatne, dlatego pora dać im drugą szansę.
Nie wyrzucaj skórek z owoców i warzyw, wykorzystaj je
Skórki owoców i warzyw idealnie nadają się na kompost, a co ważne wcale nie trzeba mieć domu z ogródkiem, żeby mieć swój kompostownik. Jeśli jednak nie chcemy kompostować, możemy skórki wykorzystać na wiele innych sposobów.
Ograniczmy marnowanie żywności, jednocześnie ciesząc się nowymi pomysłami na zastosowanie kuchennych resztek. Wykorzystanie całego owocu czy warzywa jest niezwykle satysfakcjonujące, również dlatego, że jest dowodem na to, że wcielenie filozofii zero waste w życie jest możliwe.
Zanim przejdziemy do konkretnego wykorzystywania obierek, warto pamiętać również o tych prostych trikach:
- Nie wyrzucaj skórek z cytryny po wyciśnięciu. Sok, który wciąż pozostaje w resztce miąższu przyda się do polerowania kuchenek, sztućców i naczyń. Te same skórki będą idealne do polerowania miedzianych przedmiotów.
- Kiedy używasz cytrusów do celów spożywczych, pamiętaj aby dokładnie sparzyć i oczyścić skórki, usuwamy też białą część, która jest najbardziej gorzka.
- A może relaksująca kąpiel? Nie od dziś wiadomo, że kąpiel w wannie nie jest zbyt ekologiczna, ale od czasu do czasu wielu z nas ma na to po prostu ochotę, zwłaszcza, że ciepła i pachnąca woda może pomóc w relaksie po ciężkim dniu. Dlaczego nie wykorzystać do tego skórek owoców? Najlepiej pomarańczy, cytryny, limonki i grejpfruta. Ciepła woda wydobywa naturalną esencję ze skórek i stworzy nastrój niemal jak podczas zabiegów w spa.
- Większość skórek może być przechowywana w zamrażarce i wykorzystana później.
- Skórki cytrusów można zanurzyć też w miodzie lub occie i zostawić na kilka dni aby przeszły smakiem. Następnie płyn należy odcedzić (z miodu wyłowić skórki) i przelać do czystego słoika. W ten sposób nadamy nowy aromat produktom, których często używamy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Mohito - Elegancka czarna sukienka mini - Czarny
Elegancka czarna sukienka mini
kup teraz

Mohito - Swetrowa sukienka mini z golfem - Kremowy
Swetrowa sukienka mini z golfem
kup teraz

Mohito - Sukienka maxi w panterkę - Kremowy
Sukienka maxi w panterkę
kup teraz

Mohito - Sukienka midi w oryginalny wzór - Pomarańczowy
Sukienka midi w oryginalny wzór
kup teraz

Mohito - Wzorzysta sukienka koszulowa mini - Wielobarwny
Wzorzysta sukienka koszulowa mini
kup teraz

Mohito - Sukienka mini z długim rękawem - Różowy
Sukienka mini z długim rękawem
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym