5/6
Bezglutenowa tarta czekoladowa...
fot. materiały prasowe

Bezglutenowa tarta czekoladowa

Składniki
czekolada mleczna lub gorzka - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
mąka kukurydziana - 3 łyżki
kakao - 15 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
średnie jajka - 4 sztuki
cukier puder - 100 gramów
ekstrakt waniliowy – 0,25 łyżeczki


Wykonanie

1. Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia i 200 g czekolady w rondelku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie dokładnie posiekaj resztę czekolady.
2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem – do 160 stopni). Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia o długości 20 cm lub tortownicę o takiej średnicy.
3. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, kakao i proszek do pieczenia.
4. Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem i wanilią na lekką i gładką masę. Powoli wlewaj masę do kostki do pieczenia Kasia rozpuszczonej z czekoladą. Ostrożnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszankę z kakao, mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia.
5. Ciasto wylej do natłuszczonej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
6. Poczekaj, aż tarta wystygnie, oprósz cukrem pudrem i ciesz się smakiem tarty czekoladowej.

6/6
Gofry bezglutenowe...
fot. materiały prasowe

Gofry bezglutenowe

Składniki
migdały mielone - 50 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
mąka ryżowa - 50 gramów
mąka kukurydziana - 70 gramów
sól - 1 szczypta
ziarenka z połowy laski wanilii
proszek do pieczenia – 0,75 łyżeczki
jajka - 2 sztuki
mleko sojowe - 250 mililitrów

Wykonanie
1. Obie mąki wsyp do miski, dodaj sól, wanilię, proszek do pieczenia, migdały, cukier i wymieszaj wszystko razem. Dodaj roztopioną kostkę do pieczenia Kasia, żółtka oraz mleko. Zmiksuj na gładka masę i odstaw na 30 minut.
2. W międzyczasie nagrzej gofrownicę i ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy w 2 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub miksuj na małych obrotach. Nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy każdego gofra od 2,5-3 minut w zależności od mocy gofrownicy.
3. Upieczone gofry możesz posypać cukrem pudrem lub podawać np. z frużeliną truskawkową lub dowolnymi owocami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Polecamy

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!