W skrócie
Seler najczęściej kojarzony jest z warzywem dodawanym do rosołu lub z soczystą surówką z dodatkiem chrzanu i orzechów włoskich. Jednak szara i niepozorna bulwa oferuje wiele kulinarnych możliwości. Odpowiednio doprawiona świetnie smakuje jako wegetariański odpowiednik ryby po grecku. Natomiast frytki z selera wystarczy doprawić czosnkiem granulowanym, świeżo zmielonym pieprzem, olejem i słodką papryką, a następnie upiec w rozgrzanym piekarniku. Taka przekąska będzie uzupełnieniem obiadu lub samodzielną przegryzką do hummusu. Możesz zjeść je w ramach świętowania Dnia Frytek przypadający 13 lipca.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania frytek z selera
Frytki z selera – prosty przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 korzeń selera,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku,
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić frytki z selera?
Sposób przygotowania:
- Bulwę selera dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
- Oczyszczone plastry pokroiłam w słupki, umieściłam w misce i wymieszałam z olejem.
- Następnie dodałam przyprawy i dokładnie wymieszałam.
- Frytki z selera umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu.
- Frytki z selera piekłam przez 20 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
- Upieczone frytki z selera podawałam z jogurtem wymieszanym z majonezem i szczyptą przyprawy curry.
- Przed podaniem frytki z selera można posypać posiekanymi listkami bazylii, kolendry lub natki pietruszki.
Keto frytki z selera
Warto wiedzieć, że w diecie ketogenicznej polecane są frytki z selera. Pokrojoną w słupki bulwę miesza się z roztopionym sklarowanym masłem lub oliwą, słodką papryką, wędzoną papryką, tymiankiem i oregano. Takie keto frytki piecze się w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej do zarumieniania.
Czytaj także: Jesienią piekę frytki z dyni do obiadu. Poznaj patent, aby ograniczyć użycie tłuszczu
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Pyszne frytki każdego dnia
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?