1/11
Jakie smaki będą modne w 2020 roku? Prognozy przygotowała...
fot. Svetlana Kolpakova/123RF

Smaki 2020 – 10 trendów kulinarnych, które zachwycą nasze podniebienia

Jakie smaki będą modne w 2020 roku? Prognozy przygotowała jak zwykle firma Comax, która wyznaczyła cztery grupy produktów szybko zyskujących na popularności – to właśnie nich w największym stopniu dotyczą innowacje. Należą do nich przekąski wzbogacane warzywami, bezalkoholowe lub niskoalkoholowe napoje wolne od nadmiaru cukru, azjatyckie specjały oraz wariacje na temat ciasteczek.

Znamy też bardziej dokładne przewidywania opracowane przez platformę „Nutritional Outlook”, bazujące na badaniach również innych producentów spożywczych dodatków. Mają to być słodkie smaki przywodzące na myśl wspomnienia z dzieciństwa, produkty kwaśne i fermentowane, a także owocowe, ale nie w słodyczach, tylko w produktach o właściwościach prozdrowotnych. Wyraźnie wyczuwalne będą wpływy kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza japońskiej, co ma związek z organizacją tegorocznych Letnich Igrzysk Olimpijskich w Tokio.

Sprawdź, jakich 10 smaków możemy wkrótce spodziewać się w produktach sklepowych i daniach restauracyjnych!

2/11
Niedostępne dotąd egzotyczne owoce, takie jak salaka czy...
fot. brendawood33/pixabay.com

Pitaja

Niedostępne dotąd egzotyczne owoce, takie jak salaka czy tamarillo, pojawiły się już w polskich supermarketach. Mało który jest jednak tak efektowny, jak pitaja (pitahaja), czyli smoczy owoc (ang. dragon fruit), który ze względu na smak nazywa się też truskawkową gruszką. Można spodziewać się go w przekąskach, mrożonych deserach i wypiekach.

3/11
Dla wszystkich, którzy nie mogli w dzieciństwie podjadać...
fot. handmadepictures/123RF

Ciasteczka

Dla wszystkich, którzy nie mogli w dzieciństwie podjadać ulubionego surowego ciasta na wypieki (lub ryzykowali co najmniej niestrawność), powstała seria aromatów określanych jako „ciasteczkowe”. Są już stosowane w różnych deserach, ale też w produktach przeznaczonych dla osób aktywnych, m.in. koktajlach białkowych. Uwagę zwróci zwłaszcza smak holenderskich spekuloos, wypiekanych w tradycyjnych foremkach.

4/11
Choć japońska zielona herbata w proszku, należąca do...
fot. Jason Leung/unsplash.com

Matcha z ananasem

Choć japońska zielona herbata w proszku, należąca do najdroższych i najzdrowszych rodzajów przetworu z listków Camellia sinensis, jest już od jakiegoś czasu na topie, wciąż tam pozostanie. Będzie jednak składnikiem bogatszych w smaku połączeń, a jednym z takich dodatków będzie ananas.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Groźny pożar kamienicy przy Jerozolimskiej w Piotrkowie. Ewakuowano 22 mieszkańców

Groźny pożar kamienicy przy Jerozolimskiej w Piotrkowie. Ewakuowano 22 mieszkańców

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Zobacz również

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia