Smaki 2020 – 10 trendów kulinarnych, które zachwycą nasze podniebienia
Jakie smaki będą modne w 2020 roku? Prognozy przygotowała jak zwykle firma Comax, która wyznaczyła cztery grupy produktów szybko zyskujących na popularności – to właśnie nich w największym stopniu dotyczą innowacje. Należą do nich przekąski wzbogacane warzywami, bezalkoholowe lub niskoalkoholowe napoje wolne od nadmiaru cukru, azjatyckie specjały oraz wariacje na temat ciasteczek.
Znamy też bardziej dokładne przewidywania opracowane przez platformę „Nutritional Outlook”, bazujące na badaniach również innych producentów spożywczych dodatków. Mają to być słodkie smaki przywodzące na myśl wspomnienia z dzieciństwa, produkty kwaśne i fermentowane, a także owocowe, ale nie w słodyczach, tylko w produktach o właściwościach prozdrowotnych. Wyraźnie wyczuwalne będą wpływy kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza japońskiej, co ma związek z organizacją tegorocznych Letnich Igrzysk Olimpijskich w Tokio.
Sprawdź, jakich 10 smaków możemy wkrótce spodziewać się w produktach sklepowych i daniach restauracyjnych!
Pitaja
Niedostępne dotąd egzotyczne owoce, takie jak salaka czy tamarillo, pojawiły się już w polskich supermarketach. Mało który jest jednak tak efektowny, jak pitaja (pitahaja), czyli smoczy owoc (ang. dragon fruit), który ze względu na smak nazywa się też truskawkową gruszką. Można spodziewać się go w przekąskach, mrożonych deserach i wypiekach.
Ciasteczka
Dla wszystkich, którzy nie mogli w dzieciństwie podjadać ulubionego surowego ciasta na wypieki (lub ryzykowali co najmniej niestrawność), powstała seria aromatów określanych jako „ciasteczkowe”. Są już stosowane w różnych deserach, ale też w produktach przeznaczonych dla osób aktywnych, m.in. koktajlach białkowych. Uwagę zwróci zwłaszcza smak holenderskich spekuloos, wypiekanych w tradycyjnych foremkach.
Matcha z ananasem
Choć japońska zielona herbata w proszku, należąca do najdroższych i najzdrowszych rodzajów przetworu z listków Camellia sinensis, jest już od jakiegoś czasu na topie, wciąż tam pozostanie. Będzie jednak składnikiem bogatszych w smaku połączeń, a jednym z takich dodatków będzie ananas.