1/11
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych...
fot. Fot.123RF

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na ciasta i desery rodem z PRL!

2/11
Blok czekoladowy...
fot. Fot. Paweł Epler

Blok czekoladowy
Dziś odczarujemy blok czekoladowy, który w czasach PRL gospodynie przygotowywały na bazie margaryny. Bo z masłem był problem. Nie oszukujmy się: nie był to smak, którym zachwycalibyśmy się dzisiaj. Mój blok czekoladowy to wersja „czyszczę spiżarkę”. Użyjcie masła i dobrej jakości kakao, a wyjdzie naprawdę fajny deser, który je się z przyjemnością – mówi Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen.

Składniki
250 g masła
1/2 szklanki mleka
2/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
2 szklanki mleka w proszku

Dodatki
W sumie 1,5 szklanki - ja użyłam płatków kukurydzianych, posiekanych wafelków, orzechów laskowych, resztkę muesli, granoli. Możecie użyć dowolnych orzechów, suszonych owoców, herbatników itp.

Wykonanie
Mleko, cukier, masło, kakao podgrzać na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści, a kakao połączy i będzie lśniący płyn. Dodać szybko mleko w proszku i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wsypać dodatki, wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą bądź papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na całą noc. Gotowe.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen

3/11
Domowe krówki...
fot. Fot. archiwum

Domowe krówki
Jednym z naszych, regionalnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jest receptura na krówkę regulicką. Przysmak ten przygotowywano i przygotowuje się do dziś w gminie Alwernia – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich Regulice.

Składniki
1 litr mleka (nie może być UHT, tylko takie z krótkim terminem do spożycia albo prosto od krowy)
1 kg cukru
orzechy włoskie
masło

Wykonanie
Mleko zagotować z cukrem, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodać masło (82 proc.). Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać garść orzechów włoskich. Wylać do płaskiej formy i poczekać do czasu całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Regulice

4/11
Piszinger...
fot. Fot. Marta Gawełek

Piszinger

Składniki
kostka masła (200g)
pół szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
4 łyżki kaszy manny
opakowanie wafli kwadratowych lub okrągłych

Wykonanie
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodać kakao, całość dokładnie mieszać dodając również kaszę. Pozostawić na małym ogniu, tak aby nie wrzało, poczekać, aż masa zacznie gęstnieć i wtedy zdjąć z ognia. Po ostygnięciu przekładać masą wafle. Kiedy wszystkie zostaną przełożone, położyć na wierzch coś ciężkiego (np. deskę do krojenia), następnie włożyć wafle do lodówki. Po ok. 2 godzinach wafle pokroić według uznania na trójkąty lub kwadraty o dowolnych wymiarach.
Przepis Marty Gawełek

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wyrok prawomocny w sprawie nagłej śmierci znanego dziennikarza!

Wyrok prawomocny w sprawie nagłej śmierci znanego dziennikarza!

Obrabował lombard i groził, że go podpali!

Obrabował lombard i groził, że go podpali!

Gwiazdorska obsada tegorocznych IMŚ na żużlu. Prawie połowa to medaliści! [GALERIA]

Gwiazdorska obsada tegorocznych IMŚ na żużlu. Prawie połowa to medaliści! [GALERIA]

Zobacz również

Wyrok prawomocny w sprawie nagłej śmierci znanego dziennikarza!

Wyrok prawomocny w sprawie nagłej śmierci znanego dziennikarza!

Gwiazdorska obsada tegorocznych IMŚ na żużlu. Prawie połowa to medaliści! [GALERIA]

Gwiazdorska obsada tegorocznych IMŚ na żużlu. Prawie połowa to medaliści! [GALERIA]