SKŁADNIKI DODATKOWE
260 g powideł śliwkowych lub marmolady
czarna herbata + sok z cytryny - do nasączenia biszkoptu
BISZKOPT - sposób przygotowania
Białka ubij na bardzo sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier i ubijaj, aż białka będą gęste i błyszczące.
Dodawaj powoli żółtka ciągle miksując jeszcze przez 4 minuty. Dodaj mąkę i kakao, wymieszaj całość. Ubite wcześniej białka z cukrem dodawaj partiami do masy, a następnie mieszaj drewnianą łyżką bardzo delikatnie.
Formę o średnicy 27cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej biszkopt. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka, a następnie ostudź i przekrój na dwa równe blaty. Każdy z nich nasącz herbatą z cytryną, a dolny blat posmaruj powidłami lub marmoladą.
KREM ŚMIETANOWY - sposób przygotowania
Bardzo zimną śmietankę ubijaj z cukrem pudrem, a pod koniec dodaj śmietan-fix. Rozsmaruj krem na biszkopcie i przykryj drugim.
POLEWA CZEKOLADOWA - sposób przygotowania
Do garnka wlej śmietankę i zagotuj, a następnie zdejmij z kuchenki i dodaj czekoladę. Mieszaj szybko, żeby cała czekolada się rozpuściła i połączyła ze śmietanką. Całość wylej na wierzchni biszkopt, a potem udekoruj dowolnie.