Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Ziemi Łódzkiej już w niedzielę w Manufakturze

Alicja Zboińska
W Manufakturze można poznać tajniki kuchni z regionu
W Manufakturze można poznać tajniki kuchni z regionu Artur Kostkowski/polskapresse
Myncybuły twardzkie, bumby opoczyńskie, kurczak faszerowany na słodko z borówką leśną, piersi z kaczki z kaszą jaglaną i pęczakiem w sosie gruszkowo-miodowym to tylko część potraw, których już w niedzielę będzie można spróbować w Manufakturze. Odbędzie się tu czwarta edycja imprezy pod hasłem Smaki Ziemi Łódzkiej.

Na rynku Manufaktury rozstawionych zostało 26 stoisk, na których można kupić regionalne produkty, wędliny, przygotowane według tradycyjnych receptur, a także ciasta, miody i nalewki.

Wydzielona zostanie strefa gotowania, w której panie z kół gospodyń wiejskich pod okiem znanego kucharza Andrzeja Polana będą przygotowywać potrawy regionalne. Nauczyć tej sztuki będą się mogli także wszyscy goście jarmarku. To jedna z nielicznych okazji, by poznać tajniki kuchni z naszego województwa.

Podczas imprezy odbędzie się także konkurs na najlepszą potrawę naszego regionu. Tytuł "Smaczne Łódzkie" przypadnie jednemu z konkursowych 25 dań. Rywalizować będą m.in.: myncybuły twardzkie, czernina z kaczki, zupa "Dziad", cepeliny z Moszczenicy, wędzona nóżka z Woli, królik w śmietanie, bumby opoczyńskie. Przygotowana zostanie też konkurencyjna czernina - pratkowska.

Do konkursu zgłoszono też m.in.: pierogi z ziemniakami i surówką pikantną z marchwi, pasztet wiejski z królika, kapuśniaczki, zupę krem marchewkową z kanapką zieloną. Kolejne propozycje to: piersi z kaczki z kaszą jaglaną i pęczakiem w sosie gruszkowo-miodowym, pierogi z kapustą, mięsem i grzybami, kasza gryczana ze świeżonką, pyzy ziemniaczane z nadzieniem.

Wszystkie potrawy zostały przygotowane na bazie lokalnych, sezonowych składników. Nie znajdziemy w nich konserwantów. Potrawy oceni jury, natomiast uczestnicy jarmarku będą mogli je degustować.

Smaki Ziemi Łódzkiej to także zmagania muzyczne. Dwadzieścia zespołów ludowych powalczy o statuetkę Folk-Nuta, natomiast kolejnych dwanaście będzie rywalizować o Małą Folk-Nutę. Gościnnie wystąpi także orkiestra Ochotniczej Straży Pożarnej w Spycimierzu. Festyn Smaki Ziemi Łódzkiej rozpocznie się o godz. 10 i potrwa do godz. 21.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki