Kurczak faszerowany na słodko borówką leśną, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Mogilno Małe zwyciężył w konkursie "Smaczne łódzkie". Drugie miejsce przypadło Stowarzyszeniu Kobiet Wiejskich z Woli Zaleskiej za wędzoną nóżkę z Woli, a trzecie zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Żelechlinek za golonkę w kapuście po żelechlińsku.
O tytuł rywalizowało w sumie 25 potraw, w tym takie, jak: myncybuły twardzkie, bumby opoczyńskie, królik w śmietanie, cepeliny z Moszczenicy, czernina, pierogi. Zgłoszono także: piersi z kaczki z kaszą jaglaną i pęczakiem w sosie gruszkowo-miodowym, a także zupę krem marchewkową z kanapką zieloną.
Osoby, które wybrały się do Manufaktury, mogły spróbować regionalnych potraw, a także poznać tajniki ich przygotowywania.
- Królika najlepiej zamarynować wieczorem i zostawić w lodówce na noc, by mięso było soczyste - Anna Skowron ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich "Kopyść" zdradziła tajniki przygotowywania królika w śmietanie. - Musi się próżyć w cebulce, ale nie za długo, by mięso nie wyschło. Podajemy go w śmietanie.
Marta i Kamil z Łodzi skusili się m.in. na kluski z mięsem i kapustą, chleb ze smalcem i kiełbaskę. Wszystko bardzo im smakowało.
- Nie umiałabym tego sama przyrządzić - przyznała się Marta. - Czasem dobrze jest zjeść coś innego, dlatego weźmiemy trochę na wynos.
Podczas imprezy można też było kupić regionalne potrawy, a także wyroby twórców ludowych. Podczas Smaków Ziemi Łódzkiej zaprezentowały się także ludowe zespoły muzyczne z całego województwa łódzkiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?