Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Ziemi Łódzkiej

Alicja Zboińska
W niedzielę w Manufakturze czwarta edycja imprezy pod hasłem "Smaki Ziemi Łódzkiej".
W niedzielę w Manufakturze czwarta edycja imprezy pod hasłem "Smaki Ziemi Łódzkiej". Dziennik Łódzki/archiwum/Artur Kostkowski
Amatorzy regionalnej kuchni powinni w następną niedzielę wybrać się do łódzkiej Manufaktury. Odbędzie się tu bowiem czwarta już edycja imprezy pod hasłem "Smaki Ziemi Łódzkiej".

W Manufakturze pojawi się 26 stoisk, a prezentowane będą tam kulinarne specjały województwa łódzkiego.

Będzie można m.in. spróbować chleba pieczonego tradycyjnie na zakwasie, wędlin przygotowanych według dawnych przepisów, a także miodów, ciasta i nalewek. Wszystkie wyroby są oryginalne i nie znajdziemy w nich konserwantów.

To nie koniec atrakcji: podczas imprezy będzie można posłuchać folklorystycznej muzyki w wykonaniu zespołów z naszego województwa.

Osoby, które lubią gotować, ale nie gustowały dotychczas w regionalnych potrawach naszego regionu mogą w Manufakturze nadrobić braki. Do ich dyspozycji będą bowiem panie z kół gospodyń wiejskich z naszego województwa. Gospodynie podpowiedzą, jak przyrządzać tradycyjne dania z Łódzkiego.

Dla uczestników "Smaków Ziemi Łódzkiej" przewidziano też konkursy, zarówno muzyczne, jak i kulinarne. O "Folk-Nutę" powalczą zespoły folklorystyczne z naszego województwa, a konkurs "Smaczne Łódzkie" wyłoni najlepsze potrawy regionu łódzkiego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki