5/13
Drożdżowe bułeczki z dżemem. Krok 3
Przygotuj pozostałe składniki ciasta. Mąkę przesiej do dużej miski. Jajka wybij do miseczki. Odmierz cukier i wanilię. Masło rozpuść. Mleko podgrzej.
6/13
Drożdżowe bułeczki z dżemem. Krok 4
Zacznij zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Gotowe ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut, by podwoiło swoją wielkość.
7/13
Drożdżowe bułeczki z dżemem. Krok 5
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 3 mm.
8/13
Drożdżowe bułeczki z dżemem. Krok 6
Posmaruj ciasto dżemem lub marmoladą i zwiń w ciasną roladę. Podziel ją na kawałki o szerokości ok. 4 cm.