Śniadanie w łódzkim szpitalu: kawałek ogórka, niewielka kostka masła i pasztetu

Agnieszka Jędrzejczak
Posiłki w Szpitalach/Facebook
Trzy kromki chleba, niewielki kawałek ogórka konserwowego, odrobina masła i niewielka kostka pasztetu - takie śniadanie czekało na jedną z pacjentek kliniki chirurgii onkologicznej i chorób piersi w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi.

Szpital tłumaczy, że każdy chory ma indywidualnie ustaloną dietę, w zależności od zapotrzebowania kalorycznego i choroby. A każdego dnia przygotowywanych jest około 30 diet specjalistycznych np. niskotłuszczowych, niskosodowych, cukrzycowych, płynnych. Pacjenci mogą mieć na talerzu posiłki jarskie lub wegańskie.

- Ze względu na specyfikę oddziału onkologicznego, dietetyczka ze szczególną uwagą dba o wielkość porcji, jak i ich temperaturę - tłumaczy Beata Aszkielaniec, rzecznik prasowy w ICZMP w Łodzi. - W chorobie nowotworowej zmysł smaku może być szczególnie wrażliwy. Możliwe że o takim przypadku jest mowa.

Pani Joanna twierdzi jednak, że nie miała żadnej ustalonej diety, dlatego otrzymana porcja tak bardzo ją zszokowała.

W instytucie na śniadanie na przykład można dostać pieczywo, szynkę drobiową, ogórka, masło, kawę mleczną lub herbatę ekspresową różaną. Jest też drugie śniadanie: kefir lub jogurt. Na obiad według jadłospisu serwują zupę sulferino z makaronem, ziemniaki, opiekanego kurczaka, surówkę i kompot. Owoc lub suchary bezcukrowe są na podwieczorek, a na kolację twarożek ze szczypiorkiem, wędlina, pieczywo, masło i herbata. Posiłki przygotowuje firma kateringowa, każdego dnia dla ok. 800 pacjentów. Dzienna stawka za posiłek wynosi ok. 15 zł.

A jak sytuacja wygląda w innych szpitalach? Pacjenci szpitala im. Kopernika w Łodzi jedzą posiłki za ok. 12,52 zł. Na śniadanie, według jadłospisu, mogą zjeść pieczywo z masłem, liściem sałaty i wędliną. Do tego herbata. W szpitalu WAM pacjenci muszą się najeść za 9,13 zł. Na śniadanie mogą dostać makaron na mleku, mielonkę śniadaniową, liść sałaty, masło, pieczywo i herbatę.

Księgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
mechantloup
Dietetyk, który serwuje w szpitalu mielonkę/pasztetową, czy inny twór z papieru toaletowego, i jeszcze twierdzi, że to jest "dieta dostosowana do choroby pacjenta", powinien być dożywotnio pozbawiony prawa do wykonywania zawodu.
a
as
Szpital to nie Hilton,w domu jedzą salceson i kaszankę a w szpitalu chcieliby szynkę parmeńską i homary.
K
Korzen
mielonkę śniadaniową...
d
dieta
Szkoda, że nie ma podanej stawki (dla przykładu) dla więźniów.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie