Zespół badawczy Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej: (od lewej) prof. Piotr Jamróz, prof. Paweł Pohl, dr hab. Anna Dzimitrowicz, mgr inż. Dominik Terefinko. O tym jak działa zbudowana przez nich instalacja i plazma przeczytasz pod kolejnym zdjęciem w galerii
Instalacja wykorzystywana do badań wpływu plazmy na soki owocowe. "Nasza instalacja to taka mikrorzeka z mikropiorunami. Szereg takich mikropiorunów uderza w ciecz, w naszym przypadku sok, a ponieważ wyładowanie zachodzi w powietrzu, to tworzą się różnego rodzaju reaktywne formy tlenu i azotu, m.in. tlenki azotu, ozon czy niewielkie ilości nadtlenku diwodoru, i następuje transport tych składników z powietrza do cieczy" - wyjaśnia działanie prof. Jamróz.
Instalacja wykorzystywana do badań wpływu plazmy na soki owocowe. "Nasza instalacja to taka mikrorzeka z mikropiorunami. Szereg takich mikropiorunów uderza w ciecz, w naszym przypadku sok, a ponieważ wyładowanie zachodzi w powietrzu, to tworzą się różnego rodzaju reaktywne formy tlenu i azotu, m.in. tlenki azotu, ozon czy niewielkie ilości nadtlenku diwodoru, i następuje transport tych składników z powietrza do cieczy" - wyjaśnia prof. Jamróz.