reklama

Sprawdź najlepsze przepisy na potrawy z karpia. Przepis na karpia na Wigilię i Boże Narodzenie. Sprawdzone przepisy!

(fed)Zaktualizowano 
Przepisy na karpia przygotowane specjalnie dla Czytelników Dziennika Łódzkiego. Kolacja wigilijna coraz bliżej, a Wy nadal nie macie pomysłu na karpia? Służymy pomocą! Oto wybrane przez nas przepisy na potrawy z karpia. Korzystajcie ze sprawdzonych przepisów na karpia. Tutaj znajdziecie najlepsze przepisy na karpie. W końcu bez dań z tej ryby trudno wyobrazić sobie święta! Sprawdźcie nasze przepisy na karpia!

PRZEPIS NA KARPIA, WIGILIA 2019

Karp po żydowsku
Składniki:
  • 1 karp (około 1,5 kg)
  • głowy i ogony z karpia przeznaczone do panierowania i usmażenia
  • 4 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 1 listek żelatyny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • cukier
  • sól

Przygotowanie:
Odcinamy głowę i ogon karpia, wkładamy do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami. Dodajemy marchewkę i 2 cebule pokrojone w talarki, solimy do smaku, zalewamy 1 l wody i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Odcedzamy. Pozostałe cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i gotujemy do miękkości. Rybę kroimy w dzwonki, zalewamy druga połową wywaru, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjmujemy ją łyżką cedzakową na głęboki półmisek, wywary łączymy, miksujemy. Dodajemy rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały, dodajemy żelatynę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu. Doprawiamy solą, obficie pieprzem, nieco cukrem. Zalewamy tym rybę na półmisku, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Izabela Lewandowska

PRZEPIS NA KARPIA

Najlepsze życzenia SMS na Boże Narodzenie i Nowy Rok

Karp z ziołami i w galarecie z żółtym serem
Karp z ziołami
Składniki:
  • sprawiony karp (ok. 1,3kg )
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • ulubione świeże zioła ( rozmaryn,
  • tymianek, majeranek, natka pietruszki, itp.)
  • masło klarowane

Przygotowanie:
Karpia doprawiamy solą i pieprzem. Do brzucha wkładamy kilka gałązek ulubionych ziół i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowaną rybę smażymy powoli na klarowanym maśle z obu stron. Zioła wyciągamy dopiero, gdy karp będzie gotowy.

Karp w galarecie
Składniki:
  • włoszczyzna
  • 1 średni karp
  • sól
  • biały pieprz do smaku
  • kilka plastrów żółtego sera edamskiego
  • natka z pietruszki
  • żelatyna
  • cytryna

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w cząstki, rybę porcjujemy i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy razem z głową przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy rybę z wywaru. Wywar przecedzamy, odmierzamy jego ilość i zaprawiamy żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Z plastrów sera wycinamy ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Układamy je na dnie półmiska, dodajemy listki pietruszki. Obieramy rybę z ości i układamy ją w naczyniu.

Całość zalewamy przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wykładamy każdą porcję na talerzyk. Podajemy z cząstkami cytryny.

KARP NA WIGILIĘ

Nie zapomnij złożyć życzeń na Boże Narodzenie

Noworoczny karp i smażony
Karp smażony
Składniki:
  • 1 sprawiony karp do 150 g
  • szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła
  • cytryna

Przygotowanie:
Karpia pokrój w dzwonka, oprósz solą, skrop sokiem z cytryny. Następnie panieruj w mące, zanurzaj w roztrzepanych jajkach i obtocz w bułce tartej. Karpia smaż z obu stron na złoty kolor na maśle. Najlepiej podawać z czątkami cytryny.

Noworoczny karp
Składniki:
  • 1 średni karp
  • 2 cebule
  • 1 butelka ciemnego piwa
  • 1 kawałek piernika

Przygotowanie:
Wymoczononego karpia umyć, zdrapać łuski i posolić. Następnie włożyć go do garnka, zalać piwem i zagotować. Włożyć do tego piernik, zamieszać i po chwili ściągnąć z pieca. Pozostawić pod przykrywką do naciągnięcia. Można podawać z ziemniakami.

Książka tradycji przygotowana przez Koła Gospodyń Wiejskich z Babimostu i Neuruppin

PRZEPIS NA KARPIA

Ozdoby świąteczne DIY

Pieczony karp ze szpinakiem i żółtym serem
Składniki:
Ryba:
  • 1 kg karpia
  • pół szklanki startego sera żółtego gouda
  • 300 g szpinaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki przyprawy do ryb
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Sos:
  • 3 łyżki masła
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 liście laurowe
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie
Rybę oczyścić i opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Płaty pokroić na 4-6 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb, a następnie skropić sokiem z cytryny.

Odstawić na 3 godziny. W tym czasie poddusić szpinak. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem obsmażyć kawałki ryby (po 3 minuty z każdej strony). Nasmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim rybę. W rondelku rozpuścić masło, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Po połączeniu składników zdjąć naczynie z ognia i dodać zimne mleko energicznie mieszając, aby powstała jednolita, gładka masa. Całość postawić znów na ogniu, dodać liść laurowy i gotować przez 5 minut mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie na rybie ułożyć warstwami: szpinak, starty ser żółty i ponownie szpinak. Całość zalać przygotowanym sosem. Przykryć naczynie, wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika i piec w 180 st. C. Danie po upieczeniu podawać z dodatkami lub świeżym, białym pieczywem.

Dobra rada:
Świeżego karpia należy wcześniej odpowiednio wyfiletować. Do tej czynności przyda się nam specjalny, ostry nóż do filetowania. Zaczynamy nacinając rybę tuż przy głowie aż do kręgosłupa, przy czym nie odcinamy głowy. Następnie przecinamy karpia wzdłuż grzbietu, prowadząc nóż powoli po ości kręgosłupa i kończąc to cięcie niedaleko ogona.

Kiedy przygotujemy już pierwszego filet, zaczynamy drugi w tym właśnie miejscu. Obracamy rybę i nacinamy ją z drugiej strony głowy. Trzymając filet przesuwamy nożem dociskając ostrze do skóry karpia. Gotowe filety można wykorzystać do potrawy.

PRZEPIS NA KARPIA

Karp „po polsku”
Składniki:
  • 1 karp
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 500 ml jasnego piwa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól


Przygotowanie:
Sprawionego i umytego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, wkładamy do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem. Dodajemy obrane i pokrojone w paseczki jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód. Następnie solimy, pieprzymy, zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na silnym ogniu ok. 5 minut. Zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy 10-15 minut. Kawałki ryby wykładamy na półmisek, polewamy przecedzonym wywarem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Izabela Lewandowska

PRZEPIS NA KARPIA, WIGILIA 2018

Tymbaliki z karpia gotowanego na parze
Składniki:
dzwonka świeżego karpia
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
mała cebula
4 duże liście laurowe
1 łyżeczka ziaren
ziela angielskiego
sól
zielony groszek

Przygotowanie:
Z karpia wybrać większe dzwonka, które mają mniej drobnych ości. Ugotować je na parze - najprościej ustawić durszlak na ciut większym garnku (do wody w garnku można dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie, żeby nadały rybie pięknego aromatu.)

Ugotowaną rybę wystudzić. Obrane warzywa ugotować w wodzie (1 - 1,2 l.) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Warzywa wyjąć, marchew pokroić w kostkę.

Zimną rybę obrać ze skóry i ości. Odrzucone elementy włożyć do gorącego wywaru, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy wywar przestygnie, wtedy go przecedzić. Wywar powinien być wystarczająco klarowny.

Żeby sprawdzić, czy do wywaru trzeba dodać żelatynę, wystarczy odlać trochę do miseczki lub szklanki i wstawić do lodówki. Kiedy dobrze się schłodzi, wtedy widać, czy trzeba ją dodawać . W małych miseczkach lub szklaneczkach układamy rybę, groszek i marchewkę, a następnie zalewany chłodnym wywarem. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce, tymbaliki są gotowe. Podajemy je z cytryną, limonką lub octem winnym.

Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego www.daylicooking.pl

PRZEPISY NA KARPIA

Strudel z karpiem oraz kapustą i grzybami
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • wigilijna kapusta z grzybami lub farsz przygotowany wg tego przepisu
  • kawałki podsmażonej ryby (u mnie karp obsmażony w mące)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • sól morska gruboziarnista

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać miód, dodać kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem wg własnego uznania.Chwilę podsmażyć, a następnie wystudzić. Paprykę upiec w piekarniku pod grillem w temp. 200 st. C i włożyć do torebki foliowej do wystudzenia. Obrać ze skóry i pokroić na kawałki.

Z ciasta francuskiego wyciąć dwa długie prostokąty - jeden musi być szerszy po 2 cm z każdej strony. Na węższym pasku ułożyć warstwę kapusty z grzybami. Kolejne warstwy to: wyfiletowane kawałki ryby i papryka. W drugim, szerszym kawałku ciasta zrobić nacięcia pośrodku, tak by nie przeciąć brzegów. Nałożyć go na węższy prostokąt ciasta z farszem, docisnąć delikatnie brzegi, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajem. Posypać dekoracyjnie solą morską na środku.

Podawać gorące lub zimne.

Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com

PRZEPISY NA WIGILIĘ

Pieczony karp z grzybami
Składniki:
  • 1 karp
  • 3 cebule
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 200 g pieczarek
  • po 2 łyżeczki majeranku
  • i słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 główka sałaty
  • 2 cytryny


Przygotowanie:
Karpia sprawiamy. Jedną cebulę siekamy. Rybę kropimy sokiem z cytryny, pięcioma łyżkami oleju, posypujemy przyprawami i posiekaną cebulą. Karpia pozostawiamy w marynacie na całą noc w lodówce. Podgrzybki moczymy i podgotowujemy, a następnie odsączamy. Resztę oleju wlewamy do brytfanny i układamy nim karpia wraz z zalewą. Rybę posypujemy pokrojonymi w plastry pieczarkami, podgrzybkami i krążkami pozostałych cebul. Pieczemy przez godzinę. w temperaturze 180 st. C. Karpia układamy na liściach sałaty i obkładamy plastrami cytryny.

Izabela Lewandowska

PRZEPIS NA KARPIA
Najsmaczniejsze potrawy wigilijne - przepisy

Karp zapiekany z pieczarkamii
Składniki:
  • 1,5 kg karpia (bez głowy i ości)
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz


Przygotowanie:
Rybę kroimy na 8 kawałków, a następnie kropimy ją sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawawiamy. W tym czasie czyścimy pieczarki i podsmażamy je na maśle. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni. Osuszamy rybę i zanurzamy każdy kawałek w rozmąconych jajkach i mące wymieszanej z papryką. Smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle, wymieszanym z olejem. Przed podaniem, układamy usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy obsmażone pieczarki. Okładamy wiórkami zimnego masła i zapiekamy około 15 minut.

intenautka skander1983

PRZEPIS NA KARPIA, WIGILIA

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

M
Maria
20 grudnia 2018, 21:17, Gość:

Nawet zwykły śledź niesolony panierowany w porównaniu z karpiem jest boski w smaku.

Nic nie ujmując śledziom,karp sprawiony,posolony i skropiony cytryną,obtoczony w mące i smażony na masełku,to "miodzio w gębie".

T
Trollo

Ale była potrawa!

G
Gość

Nawet zwykły śledź niesolony panierowany w porównaniu z karpiem jest boski w smaku.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3