1/10
Jak przygotować grzyby? Grzyby suszone, marynowane, smażone,...

Jak przygotować grzyby? Grzyby suszone, marynowane, smażone, solone, kiszone!

2/10
GRZYBY PASTERYZOWANE...

GRZYBY PASTERYZOWANE

Grzyby dokładnie myjemy, kroimy w paski kroimy i gotujemy przez 10–15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego (na 1 szklankę wody1/4 łyżeczki kwasku).

Gorące grzyby razem z zalewą przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez godzinę.

Po 24 godzinach pasteryzujemy ponownie przez pół godziny. Odstawiamy do ostudzenia i gotowe. Można je ustawić na przykład w na półkach w piwnicy, czy spiżarni.

Za to można dostać mandat w lesie! Sprawdź, czego nie wolno robić w lasach

3/10
GRZYBY MROŻONE...

GRZYBY MROŻONE

Nie tylko suszenie, ale też mrożenie grzybów - tak jak na przykład w przypadku warzyw, czy owoców – wydłuża ich kulinarną „żywotność”.
Grzyby wystarczy oczyścić, opłukać, osuszyć (rydze i kurki lekko obgotować w lekko osolonej wodzie, żeby utraciły goryczkę).
Następnie układamy na tacy i wstawiamy do zamrażalnika. Dobrze zmrożone przekładamy do plastikowych pojemników, zamykamy i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
Dzięki temu nie stracą swych wartości nawet przez pół roku.Tak przygotowane grzyby możemy przechowywać pól roku.

Jak uprawiać pieczarki w domu?

4/10
GRZYBY SUSZONE...

GRZYBY SUSZONE

Są doskonałym dodatkiem do zup, czy sosów i odpowiednio przechowywane w suchych słojach, puszkach lub płóciennych woreczkach na przykład w przewiewnym miejscu na strychu mogą nam służyć latami.
Mają jeszcze jedną wielką zaletę – są bardziej aromatyczne niż świeże grzyby.
Warto pamiętać, że do suszenia nadają się niemal wszystkie gatunki – poza gąskami, kurkami i gołąbkami.
Przez suszeniem trzeba je oczywiście dokładnie oczyścić (na przykład nożykiem, czy szczoteczką), ale uwaga – nie płukać!
Nie ma znaczenia czy suszymy je w kawałkach, same kapelusze, czy w całości. Najlepiej robić to oczywiście na słońcu, ale jesienią z tym różnie bywa, więc możemy wykorzystać piekarnik.
Pospiech przy suszeniu nie jest wskazany. Lepiej robić to dłużej w niezbyt wysokiej temperaturze (60-70 stopni Celsjusza) przy uchylonych drzwiach piekarnika, układając je uprzednio na blasze (pojedyncza warstwa).

Te objawy mogą świadczyć o zatruciu grzybami

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza

Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem

Hotel Światowit już w gruzach. Co będzie się teraz działo? ZDJĘCIA

Hotel Światowit już w gruzach. Co będzie się teraz działo? ZDJĘCIA

Zobacz również

Najładniejsze kolorowe i kwitnące krzewy do małego ogrodu. Polecam łatwe w uprawie

Najładniejsze kolorowe i kwitnące krzewy do małego ogrodu. Polecam łatwe w uprawie

Dzień analogowy w szkole - jak wyglądały godziny zajęć bez smartfona i internetu?

Dzień analogowy w szkole - jak wyglądały godziny zajęć bez smartfona i internetu?