5/11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
2. SMAŻONE GRZYBY W SŁOIKACH...

2. SMAŻONE GRZYBY W SŁOIKACH

Przetwory z grzybów, które można przechowywać w słoikach to nie tylko grzyby marynowane, choć oczywiście są najpopularniejsze. Kolejnym przetworem są grzyby smażone.

Składniki są dopasowane do kilograma grzybów - najlepiej podgrzybków. Oprócz nich potrzebne będą jedynie trzy cebule 4 łyżki masła klarowanego i sól.

Tak jak w przypadku marynowanych grzyby dokładnie czyścimy, a te większe kroimy w mniejsze cząstki. Przez kilka minut obgotowujemy je w osolonej wodzie i odcedzamy.

Pokrojone w kostkę cebule szklimy na maśle dodajemy obgotowane grzyby przez kwadrans dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku solą.

Gorące przykładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy pasteryzujemy przez około 40 minut.

Przez cały rok można z nich robić na przykład sos dodając tylko gęstą śmietanę lub wykorzystać do gołąbków, czy krokietów.

Czytaj dalej na kolejnym slajdzie: kliknij strzałkę „w prawo", lub skorzystaj z niej na klawiaturze komputera.

Zobacz również

Pijany kierowca "zaparkował" w rzece

Pijany kierowca "zaparkował" w rzece

Wichura przewróciła ciężarówkę z przyczepą na drodze wojewódzkiej 241 [zdjęcia]

Wichura przewróciła ciężarówkę z przyczepą na drodze wojewódzkiej 241 [zdjęcia]

Polecamy

W weekend jeździ Kubica i Formuła 1. Gdzie oglądać?

W weekend jeździ Kubica i Formuła 1. Gdzie oglądać?

Wsparcie na małe przetwórstwo i RDH. Wnioski od 30 listopada

Wsparcie na małe przetwórstwo i RDH. Wnioski od 30 listopada

Łódzki kryminał z Radogoszczem w tle.

Łódzki kryminał z Radogoszczem w tle.

Dodaj ogłoszenie