Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzone przepisy na pyszne przekąski fit. Lekkie przekąski idealne na wiosnę. Zachwycaj sylwetką, zachowaj zdrowie

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Możesz jeść pyszne przekąski, jednocześnie dbając o urodę i formę
Możesz jeść pyszne przekąski, jednocześnie dbając o urodę i formę 123RF
Żeby zachować idealną sylwetkę, cieszyć się wigorem i dobrym zdrowiem, wcale nie trzeba stosować rygorystycznej diety. Możesz jeść pyszne przekąski, jednocześnie dbając o urodę i formę. Podajemy kilka sprawdzonych przepisów.

Naleśniki bezglutenowe

Składniki (na 10 sztuk):

  • jajko,
  • 100 g mleka (najlepiej sojowego),
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki jaglanej,
  • aromat waniliowy,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • 10 g oleju rzepakowego,
  • 150 ml wody

Przygotowanie:
Jajko rozbełtaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie rozmieszaj. Ciasto na naleśniki powinno być bardzo płynne, jeśli chcesz, aby wyszły cienkie. W razie potrzeby, dolej trochę wody. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
Przepis: MajAcademy

Tarta z wędzonym pstrągiem

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej 1850,
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 150 g masła,
  • 5 jajek,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • duża garść szpinaku,
  • zielona cześć dymki
  • 100 g wędzonego pstrąga,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 30 g sera feta

Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i kawałki zimnego masła. Wszystko dokładnie rozgnieć – im szybciej, tym lepiej. Ciasto kruche nie powinno być ogrzewane. Wyrobioną kulkę ciasta odstaw na 30 minut do lodówki i nagrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty. Zrób trochę dziurek widelcem, połóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążenie, np. ryż lub fasolę. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie z papierem i pieczemy kolejne 12 minut. W międzyczasie przygotuj farsz. Szpinak i cebulkę drobno posiekaj. Dodaj rozbełtane jajka, śmietankę, całość przypraw i wymieszaj. Na upieczony spod tarty wylej masę. Połóż kawałki wędzonej ryby, pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Włóż znów do piekarnika (temperatura 180 stopni) i piecz przez 20 minut.
Przepis: MajAcademy

Racuchy

Składniki (na 10 placków):

  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych,
  • 100 g letniej wody,
  • 3 g cukru,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki jaglanej,
  • 20 g mąki żytniej razowej (wszystkie mąki można zamienić np. na orkiszową jasną),
  • 300 g jabłek,
  • jajko,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 5 g oleju rzepakowego,
  • cynamon, aromat waniliowy, słodzik

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 15–20 minut, aby zaczęły pracować. Zwiększą swoją objętość i powstanie pianka. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie składniki, a następnie połącz z drożdżami i odstaw na kolejne 30–40 minut. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie, smażymy racuch. Patelnię posmaruj olejem – można to zrobić przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego – i smaż niewielkie racuchy.
Przepis: MajAcademy

Muffiny marchewkowe

Składniki (na 12 muffinek):

  • 300 g marchewki,
  • 25 g oleju rzepakowego,
  • 3 jajka,
  • 15 g masła orzechowego,
  • 100 g jogurtu,
  • 300 g mąki (można wymieszać mniej więcej po równo orkiszową jasną, jaglaną i kukurydzianą),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody,
  • 100 g mleka sojowego,
  • 15 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • cynamon,
  • słodzik do smaku

Przygotowanie:
Marchew obierz, ugotuj, a gdy wystygnie zblenduj na papkę. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Mąkę przesiej. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki z marchewką. Wykorzystaj same żółtka jaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Teraz tylko piana... Wymieszaj bardzo delikatnie i przełóż do foremek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Muffiny pieczemy 25 minut.
Przepis: MajAcademy

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki