Street Food Festiwal znowu w Łodzi. Będą Burgery z sushi i inne przysmaki

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
24.01.2015 lodz piotrkowska 217 street food festivwal odbyl sie po raz 5 przez dwa dni mozna bylo sprobowac wielu egzotycznych potraw, slimaki kasztany, pierogi hamburgery, potrawy konopie, zapiekankipawel lacheta/ express ilustrowanynz slimaki, kasztany jadalne, poptrawy z konopii, hamburgery, pierogi, zapiekankifot pawel lacheta / express ilustrowany
24.01.2015 lodz piotrkowska 217 street food festivwal odbyl sie po raz 5 przez dwa dni mozna bylo sprobowac wielu egzotycznych potraw, slimaki kasztany, pierogi hamburgery, potrawy konopie, zapiekankipawel lacheta/ express ilustrowanynz slimaki, kasztany jadalne, poptrawy z konopii, hamburgery, pierogi, zapiekankifot pawel lacheta / express ilustrowany Fot.Pawel Lacheta/Polskapresse
Strefa Piotrkowska 217 zaprasza po raz kolejny na festiwal ulicznego jedzenia, czyli 18. Street Food Festiwal. Od piątku do niedzieli (13-15 lipca) będzie można próbować potraw z całego świata podawanych z barobusów.

Letnia edycja Street Food Festiwalu trwać będzie od piątkowego popołudnia do niedzieli. W tym czasie na podwórku przy ul. Piotrkowskiej 217 stać będzie 26 stoisk z jedzeniem oraz foodtrucków, czyli pojazdów specjalnie dostosowanych do przygotowania i sprzedawania jedzenia.

Foodtrucki czekać będą na klientów w piątek od godz. 17 do 22, w sobotę od godz. 12 do 22 oraz w niedzielę od godz. 12 do 20. Wstęp na teren festiwalu jest bezpłatny, ceny potraw ustalone będą przez wystawców.

Specjalną ofertę kulinarną przygotowały lokale działające na stałe w Piotrkowskiej 217. Przykładowo stacjonujący tu latem foodtruck Vegeneration przygotuje wegańskiego burgera sushi. Zamiast bułki będzie on miał ryż z czarnuszką, a zamiast mięsnego kotleta - marynowane w sosie sojowym i grillowane tofu.

Pizza Truck Garage poda pizzę z sezonowymi owocami i polewą karmelową, Kuroneko - danie z zapieczonej kapusty z wieprzowiną lub krewetkami i egzotycznymi dodatkami, a Korzenie specjalny chłodnik. Będą też drinki: na przykład King Kong poda drinka z tajską bazylią, a Hot Air Cafe poda kawę nitro cold brew, czyli macerowaną przez 24 godziny na zimno, a następnie gazowaną azotem.

Będą też goście. Bistro Kardamon poda Słonecznicę, czyli wegańską jajecznicę. Dziewięciometrowa ciężarówka Up in Smoke BBC poda mięsa wędzone długo w tzw. smokerze, czyli grillu-wędzarni. Uroczy La Petite Prosecco Van zaoferuje europejskie wina z nalewaka.

Będą też grillowane ciabaty od Smaków Ulicy, burgery z autorskimi sosami od Roni Food, czy meksykańskie taccos i buritos od Tacomówki.

W tej edycji organizatorzy zadbali o większy komfort dla gości. Na podwórku Piotrkowskiej 217 pojawi się strefa odpoczynku z leżakami i parasolami. Będą też stoliki zbite z palet, przy których będzie można zjeść kupione w barobusach potrawy.

Zobacz w galerii, jak łodzianie bawili się na poprzednich edycjach Street Food Festiwalu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie