Owoce brazylijskiej palmy açai (Euterpe oleracea) mają fioletowo-niebieski kolor i kwaskowaty, odświeżający smak. Stanowią znakomite źródło antyoksydacyjnych antocyjanów, które wspomagają krążenie krwi i stan naczyń włosowatych w układzie krwionośnym. Ich potencjał antyoksydacyjny mierzony w skali ORAC jest trzykrotnie wyższy niż w przypadku borówki amerykańskiej. Obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, wapń, potas, żelazo i prowitaminę A i z grupy B. Zapewniają też pierwiastki śladowe takie jak chrom, miedź i mangan.
Porcja 3 g: 16,4 kcal, 0,06 g cukrów, 1 g tłuszczu, 0,45 g błonnika.
Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...
To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
Jasne, chcę odblokować