Surówki i sałatki powinniśmy jeść często. Prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Zrobisz ją w 15 minut!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówkę polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Surówkę polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Surówka dawniej była nieodłącznym elementem każdego obiadu, dziś jest przysmakiem nieco zapomnianym. Często po powrocie z pracy sięgamy po gotowe dania, a wizja obierania i krojenia warzyw wydaje nam się pracochłonna. Nic bardziej mylnego! Podpowiadamy, jak szybko przyszykować pyszną surówkę z kapusty pekińskiej, pomidora, kukurydzy i natki pietruszki. Do jej zrobienia wystarczy 15 min. Zobacz nasz prosty przepis i zrób surówkę z kapusty pekińskiej.

Jedna surówka dziennie na zdrowie

Dla zdrowia, każdego dnia powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę. Pozwoli to dostarczyć naszemu organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witaminy i minerały.

Mamy dla Was bardzo prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Robi się ją w 15 min! Kapustę pekińską łączymy z pomidorami, cebulą i słodką kukurydzą. Do tego dochodzi duża garść natki pietruszki, która stanowi nieocenione źródło witaminy C, tak potrzebnej nam, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

(porcja dla 4 osób, czas wykonania: 15 min)

Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 3 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • garść świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
  2. Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
  3. Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zobacz w galerii, jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Materiał oryginalny: Surówki i sałatki powinniśmy jeść często. Prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Zrobisz ją w 15 minut! - Polska Times

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia
Jest tyle możliwości na sałatki z kapusty pekińskiej :D Ja na Sylwestra robię sałatkę Gyros. Wszyscy ją uwielbiają :D Do tego trochę przekąsek z ciasta francuskiego, tortilla i imprezka udana :D Muszę jeszcze zrobić zapas perły w lodówce :D
Dodaj ogłoszenie