Surówki są zdrowe i pyszne. Wypróbuj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, którą zrobisz w 15 min

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówkę polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Surówkę polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Zdrowa surówka z warzyw powinna być ważną częścią naszej codziennej diety. Kiedyś była podawana niemal do każdego obiadu, dziś różnie z tym bywa. W czasach pośpiechu perspektywa obierania i krojenia warzyw często wydaje się nam pracochłonna. A wcale nie musi tak być. Mamy dla was szybki i bardzo prosty przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Koniecznie wypróbujcie i cieszcie się tym smakiem.

Spis treści

Surówka z kapusty pekińskiej - właściwości zdrowotne i kalorie

Surówki i sałatki z warzyw to samo zdrowie. Jak najczęściej powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę z warzyw. Pozwoli to dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witamin i minerałów. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, 100 g zawiera ok. 40 kcal. Ma dużo witaminy C, witaminy A i B, rutynę, beta–karoten oraz minerały - wapń, potas i magnez.

Ciekawostka: kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin i Japonii. Uprawia się ją w umiarkowanym klimacie. Co ciekawe, doczekała się nawet swojego pomnika w chińskim mieście Suzhou, niedaleko Szanghaju.

Mamy prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Robi się ją w 15 minut! Kapustę pekińską łączymy z pomidorami, cebulą i słodką kukurydzą. Do tego dochodzi duża garść natki pietruszki, która stanowi nieocenione źródło witaminy C, tak potrzebnej nam, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale również w czasie przesilenia wiosennego.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

(porcja dla 4 osób, czas wykonania: 15 minut)

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 3 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • garść świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Podpowiadamy, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Brabantia

Brabantia trzepaczka duża profile nonstick br-363788

59,77 zł31,90 zł-47%
miejsce #2

Zwieger

Zwieger Black Stone Tłuczek Do Ziemniaków (Lo5928)

57,69 zł33,59 zł-42%
miejsce #3

Zwilling

Zwilling professional s podstawowy komplet noży 35602-000

999,00 zł579,00 zł-42%
miejsce #4

Tefal

Tefal Zestaw Przyborów (K210S514)

64,99 zł43,05 zł-34%
miejsce #5

Kuchenprofi

Kuchenprofi Szpatułka Silikonowa 28Cm Czerwona (Ku1410501400)

62,90 zł49,21 zł-22%
miejsce #7

Ambition

Ambition Chochla Do Sosów Napoli 16 Cm 29670

11,90 zł10,90 zł-8%
miejsce #10

Tefal

Tefal łyżka 2743912

19,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
  2. Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
  3. Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Surówkę polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Surówki są zdrowe i pyszne. Wypróbuj przepis na surówkę z ka...

Sprawdź także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Surówki są zdrowe i pyszne. Wypróbuj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, którą zrobisz w 15 min - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia
Jest tyle możliwości na sałatki z kapusty pekińskiej :D Ja na Sylwestra robię sałatkę Gyros. Wszyscy ją uwielbiają :D Do tego trochę przekąsek z ciasta francuskiego, tortilla i imprezka udana :D Muszę jeszcze zrobić zapas perły w lodówce :D
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie